Meer dan morele steun aan wetenschap

Nieuws | de redactie
30 november 2015 | “De wetenschap kan niet keer op keer gekort worden. Ondanks alle mooie woorden. Ik vind dat een grof schandaal, laat ik daar maar eerlijk in zijn.” Robbert Dijkgraaf vindt de Wetenschapsagenda een mooie aanleiding om nu dan toch eindelijk concreet te investeren in wetenschappelijk onderzoek.

“De wetenschap kan niet keer op keer gekort worden, ondanks alle mooie woorden. Ik vind dat een grof schandaal.” Robbert Dijkgraaf vindt de Wetenschapsagenda een mooie aanleiding om nu dan toch eindelijk concreet te investeren in wetenschappelijk onderzoek.

Tijdens het Gala van de Wetenschap in de Amsterdamse Stadsschouwburg reageerde Robbert Dijkgraaf op de Wetenschapsagenda. De oud-KNAW president was verheugd dat de exercitie die hij eerder met de KNAW deed een vervolg heeft gekregen. “Ik heb hem in kunnen kijken, ik was echt onder de indruk van wat er allemaal in stond. We hebben een aantal jaar geleden een kleine exercitie in die richting gedaan met de Akademie en om dan nu dit te zien, daar ben ik erg verheugd over.”

Je kijkt of je er in staat

“Ik heb bijvoorbeeld de zwarte gaten opgezocht in deze agenda en ze staan er in. Er staan zeker vragen in waar ik aan werk en dat is al een goed teken. Iedereen die een boek in handen krijgt, kijkt altijd in de index of je erin staat.”

De directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton prees vooral ook de diversiteit van deze agenda. “Het is een prachtig spectrum en geeft ook de rijkdom weer van de Nederlandse wetenschap. Het geeft aan hoeveel raakpunten er zijn met de samenleving. Deze agenda is opgesteld van onderaf. Mensen uit het land, wetenschappers zelf hebben de vragen gesteld. Dat vind ik heel mooi, het is iets dat resoneert. Het laat zien dat mensen dit ondersteunen.”

Ondanks alle mooie woorden

Maar naast alle lof voor proces en inhoudelijke verrijking had Dijkgraaf wel een sterke aanbeveling aan de beleidsmakers in Den Haag. “Er is nog steeds een hele grote vraag die in het vervolg besloten ligt. Hoe gaat Nederland de wetenschap niet alleen maar moreel steunen maar ook financieel? Ik weet het, het is niet meer mijn zaak, maar ik weet dat mijn opvolgers goede ambassadeurs zijn van de wetenschap.”

“Die hebben nu een document in handen hebben, waarmee ze hard kunnen maken – ook naar de politiek – dat deze agenda een prachtige uitdaging is en belangrijke vragen op tafel legt. Vragen bovendien die ook door mensen in het land worden gesteld en daar moeten we dan ook een antwoord op geven.”

Deze agenda moet volgens Dijkgraaf derhalve directe consequenties hebben voor de wetenschapsbekostiging. “Dit betekent dat de wetenschap niet keer op keer gekort kan worden. Als je kijkt naar het percentage van het BBP dat we uitgeven zakt dit jaar op jaar in. Ondanks alle mooie woorden. Ik vind dat een grof schandaal, laat ik daar maar eerlijk in zijn. “

“Nederland is zo vooraanstaand in de wetenschap dat het echt verdient om op niveau ondersteund te worden. Als je dan vraagt krijg je de tegenvraag ‘waarom dan?’ Dan heb je nu een prachtig document in handen, een stuk als nooit tevoren opgesteld, om te beargumenteren waarom je de wetenschap moet ondersteunen.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK