National Pizza Day, ook in het MBO

Nieuws | de redactie
13 november 2015 | Het is vandaag de wereldwijde ‘nationale pizza dag’. Als in onderwijsland iemand met dat Napolitaanse comfortfood vereenzelvigd is, dan wel Tanja Jadnanansing van de PvdA. Haar pizzasessies zijn inmiddels legendarisch. Wat leert zij er zelf van? Welke pizza hebben haar studenten van MBO en HBO het snelst op?

“Ruim vijf jaar geleden bedacht ik het idee om  op woensdagavond met jongeren in gesprek te gaan over onderwijs en andere zaken die hen bezighouden. Maar goed….. Waarom zouden jongeren naar de Tweede Kamer komen om met mij een avond te gaan zitten praten? Wellicht dat een lekkere pizza – mijn favoriete snack, ja nog steeds ook na vijf jaar – hen over de streep zou krijgen?

Pizza al Tonno

De eerste sessie moest ik inderdaad nog trekken aan jongeren maar daarna ging het vanzelf! Jongeren melden zich sindsdien zelf aan, sterker nog, ik heb een bescheiden wachtlijst af en toe. De pizza met tonijn is altijd als eerste op, hoewel mijn favoriete pizza vega met veel groenten ook behoorlijk snel gaat!

Ik leer zoveel van de jongeren. Het kan door de ontspannen setting komen, maar de gesprekken zijn in de Pizzasessies openhartig en gaan heel vaak over persoonlijk leiderschap en over leren leren. Ja, u leest het goed, over leren leren. Veel jongeren –en met name hen aan het begin van hun studie – weten niet hoe ze de studie moeten organiseren. Ook de juiste keuze maken voor een studie geeft problemen, of dat nu op mbo of hbo niveau is. Begeleiding daarbij is geen luxe, zo concludeer ik uit de sessies.

En wat doe je dan zelf?

Er wordt ook veel gelachen, vooral omdat het format daar ruimte voor geeft. Een Pizzasessie duurt negentig minuten, waarin het eerste half uur vooral gaat over alles wat niet goed gaat. Het midden is bedoeld om met elkaar te definiëren, wat dan wel goed gaat en het laatste half uur richten we ons samen op dé vraag: “En wat kan jouw bijdrage zijn om verbetering te brengen?”

PizzaTanja

Uiteraard word ook ik flink aan de tand gevoeld. Soms verslik ik mij bijna in mijn pizzaslice van de pittige kritiek op beleidsdingen, maar ook mij als persoon in de politiek. Is dat erg? Nee. Ik heb geleerd van deze jongeren, dat zij meedogenloos kritiek geven, maar dan ook openstaan voor uitleg. Veel jongeren zijn gemotiveerd om iets van hun leven te maken en het is aan mij als politica, maar ook aan ouders en onderwijsmensen en ROC’s en hogescholen om die wil, die drive en intrinsieke motivatie aan te spreken.

Faalangst

Angst om te mislukken is een terugkerend thema.  Als ik ze vertel dat ik zelf ook vaak onzeker ben en dat ik weet dat ik keihard moet werken om dingen te snappen, dat het allemaal niet vanzelf komt, hoor je een paar van zulke jongeren echt een ‘Zen zucht’ slaken. Okay….. dus je kunt ook goed terecht komen, als je niet meteen bij de besten van de klas hoort…..! De pizza smaakt na een dergelijk gesprek net iets beter.

Ben ik uitgepraat en uitgeluisterd na vijf jaar pizza? Ik ben pas begonnen! Er zijn steeds meer jongeren die aangeven het gesprek te willen voeren en zo zelf ook hun steentje bij te dragen aan wat ik roep in de Kamer. Elke avond schrijf ik in mijn dankbaarheidsdagboek en soms is dat zoeken na een pittige dag in Den Haag. Maar op woensdag is dat nooit een opgave.

De mooie gesprekken waarin luisteren, empathie en feedback centraal staan – en uiteraard de pizza – maken het makkelijk dat dagboek te vullen. Voor het dankbaarheidsboekje zou ik nog wel de beste vega pizza willen proeven. Ik heb begrepen dat ik dan in Napels moet zijn! Wellicht een sessie met studenten aldaar organiseren?”

Tanja Jadnanansing
woordvoerder beroepsonderwijs PvdA 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK