Stagnatie van Europa ondermijnt Nederland

Nieuws | de redactie
17 november 2015 | De stagnerende samenwerking in Europa ondermijnt onze vrijheid en de rechten die verankerd zijn in de Europese rechtsorde. Dit stelt Piet Hein Donner, vice-president van de Raad van State en dit jaar de Leidse Cleveringa-hoogleraar in zijn oratie.

Donner wijst in deze rede op 26 november a.s. op de nog altijd actuele waarschuwing van professor Rudolph Cleveringa. De rechtendecaan sprak 1940 op diezelfde dag zijn fameuze protestrede uit tegen het ontslag van joodse collega’s door de nazi’s. Deze is onlangs aangemerkt als de belangrijkste toespraak in de Nederlandse geschiedenis.

Europa ontrafelt

In zijn slotwoorden zei Cleveringa op die dag: “Wij hadden gemeend gespaard te mogen en te zullen worden. Nu rest niets anders dan buigen voor overmacht.” Cleveringa kon dus alleen nog protesteren en niet meer voorkomen dat de nazi’s vrij spel kregen. De dag na zijn rede werd hij gearresteerd. In zijn oratie in het Academiegebouw, op precies dezelfde plaats waar Cleveringa zijn rede hield, zal Donner nu in gaan op de ontwikkelingen in onze tijd, de ernst daarvan en de richtingen waarin verder moet worden gegaan.

Donner stelt: “Om niet opnieuw voor een dergelijke verrassing komen te staan, hebben we in de afgelopen zeventig jaar vrijheid, recht en verantwoordelijkheid verankerd in de Europese rechtsorde en in intensieve Europese samenwerking. Maar die samenwerking stagneert nu. Zij ontrafelt zelfs in sommige opzichten. Dat vormt een bedreiging van de waarden die we hebben willen waarborgen om niet opnieuw verrast te worden. We zullen daarom moeten bezien of we zo verder kunnen en wat alternatieven zijn.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK