Steden slaan alarm

Nieuws | de redactie
17 november 2015 | De bezuiniging van Sander Dekker op het achterstandenbeleid schaadt ook het HBO en de opleiding van leraren. Wethouder Hugo de Jonge van Rotterdam noemt dit “een enorme verarming van wat wij kinderen kunnen bieden.” De speciaal voor voorschoolse educatie gevormde docenten kan de stad straks niet meer financieren.

De staatssecretaris van OCW heeft de Kamer gemeld, dat hij het geld voor voorschoolse opvang in het beleid ter voorkoming van onderwijsachterstanden wil gaan beperken en herverdelen over het land. De grote steden raken daarmee tientallen miljoenen kwijt en van de hele bezuiniging van €60 mln wordt €10 mln herschikt naar plattelandsgebieden. Wethouder De Jonge zegt dat hij en zijn collega’s dit cynische beleid vinden. “Ja natuurlijk zijn er ook in de regio gebieden met onderwijsproblemen. Maar het is toch wel cynisch om in de steden dan voorschoolse opvang dicht te doen om wat geld te kunnen verschuiven naar die streken.”

Een bom

“Deze ingrepen leggen een bom onder alles wat wij in Rotterdam doen op dit gebied. Mijn collega’s in de andere steden denken daar net zo over, zij staan voor dezelfde problemen. Wij zitten al met het probleem, dat de voorschoolse opvang in ons land bizar is geregeld, dus daar als stad goed beleid op te voeren is al geen eenvoudige kus. Gelukkig ziet Lodewijk Asscher dit wel en doet stapsgewijze pogingen dit te verbeteren.”

Het komt er op neer, dat voor werkende ouders een kinderopvang is geregeld en voor achterstandsgezinnen de gemeenten voorschoolse educatie organiseren, losstaand van elkaar. Beide zijn daardoor conjunctuurgevoelig voor de plussen en minnen in de economie en de arbeidsmarkt. “Bovendien heb je zo een sorteermachine voor segregatie in het leven geroepen.”

Niet met één mond

De bezuiniging van Dekker op wat de steden hier doen, raakt direct de plannen tot betere integratie van de twee voorzieningen die SZW heeft ontwikkeld. De Jonge is daarover zeer verbaasd. De regering spreekt op dit punt blijkbaar niet met één mond. “In hetzelfde kabinet maakt de ene bewindsman het beleid van zijn collega van een ander ministerie onmogelijk. Ik kan daar niet bij.”

De door OCW geconstateerde daling van kinderen met achterstanden zien de grote steden overigens niet in de realiteit zich voordoen. Ook de Onderwijsraad heeft deze conclusie getrokken, zegt De Jonge. “Wat Dekker doet is de definities van achterstanden zo aanpassen dat zijn conclusie als vanzelf eruit rolt. En zo komt hij tot het besluit, dat hij €50 mln minder hoeft uit te geven hieraan.” Zo stelt OCW dat kinderen van bijvoorbeeld Poolse gezinnen een hoogopgeleide achtergrond kennen en dus geen taalachterstanden zouden hebben.

Goud waard

Voor Rotterdam betekent dit €10 mln minder en de grote steden samen boeten zo’n €35 mln in. “Wij kunnen ongeveer 4000 peuters straks geen plek meer geven en moeten ongeveer 140 groepen en hun begeleiders schrappen.” Het project ‘Groep Nul’ wordt hiermee onhaalbaar en dat raakt het hoger onderwijs direct, benadrukt De Jonge.

“Met de hogeschool hebben wij in dat project een opzet in gang gezet waarbij elke groep peuters een speciaal voor voorschoolse educatie opgeleide MBO’er en HBO’er krijgt. Dat verhoogt de kwaliteit van deze opvang aanzienlijk, dat heeft de Onderwijsraad ook gerapporteerd. Om dit structureel te kunnen doen hebben we met de hogeschool een opleidingstraject ontwikkeld. Zij hebben een Ad-opleiding voor de MBO-begeleiders in gang gezet bovendien. Die doet het erg goed en dat is een grote plus voor deze vorm van educatie.”

Met de bezuiniging van OCW kan de stad dit niet meer financieren. “Ik kan die HBO’ers geen baan meer geven, zo hard is het. Dat is zo zonde! Die mensen en die Ad-opgeleiden zijn voor de stad en de kinderen hier goud waard. Het is een enorme verarming van wat wij de kinderen kunnen bieden.” De wethouder en zijn collega’s van de andere steden hopen nu op de Tweede Kamer. “Als deze week het overleg daarover gevoerd wordt, hoop ik echt dat men daar breed van zal zeggen, dat dit toch echt niet de goede weg is.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK