Van MOOC-pionier naar hoogleraar

Nieuws | de redactie
6 november 2015 | De TU Delft wil jonge, excellente wetenschappers vroegtijdig bevorderen tot Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar om hun wetenschappelijke carrière optimaal te benutten. Eén van hen is dr.ir. Arno Smets, die de razend populaire MOOC Solar Energy ontwikkelde.

Dr.ir. Arno Smets (1974) is hoogleraar bij de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica op gebied van zonne-energie. De benoeming van Smets is gebaseerd op zijn hoogstaande internationale resultaten in onderwijs en onderzoek. Hij houdt zich bezig met de omzetting van zonne-energie in elektrische energie en meer recent ook in chemische energie.

Uitmuntende loopbaan

Smets combineert een uitmuntende internationale academische loopbaan met buitengewone onderwijsvaardigheden en -resultaten. Hij is een echte TU Delft pionier op het gebied van online onderwijs, wat hij heeft bewezen met het opzetten en uitvoeren van de MOOC Solar Energy. Hiermee heeft hij in de wetenschappelijke gemeenschap veel aanzien verworven en de TU Delft wereldwijd op de kaart gezet op het vakgebied Solar Energy.

Sinds maart 2010 is Arno Smets als universitair (hoofd)docent werkzaam binnen de sectie Photovoltaic Materials and Devices van prof. Miro Zeman, onderdeel van de afdeling Electrical Sustainable Energy (ESE). Smets houdt zich bezig met onderzoek en ontwikkelingen van technologieën om zonne-energie in bruikbare energie om te zetten, zoals de plasmabewerking van dunne silicium films voor fotovoltaïsche en foto-elektrochemische toepassingen tot de integratie van zonne-energie-conversietechnologieën in producten en systemen.

Gastonderzoeker in Japan

Smets studeerde natuurkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en promoveerde daar ook, in 2002. Na zijn promotie was hij werkzaam als postdoc binnen het Helianthos-project, een samenwerkings-initiatief van Akzo Nobel (later NUON Helianthos, nu HyET Solar), de TU/e, de TU Delft, de Universiteit Utrecht en TNO.

In maart 2005 vertrok Smets naar Japan, waar hij als gastonderzoeker werkzaam was op het Research Center for Photovoltaics van het AIST (National Institute of Advanced Industrial Science and Technology) in Tsukuba. Van januari 2008 tot februari 2010 coördineerde hij de samenwerking tussen het AIST in Japan, de TU/e en NUON Helianthos in Nederland.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK