Wir schaffen das in HO

Nieuws | de redactie
16 november 2015 | €100 miljoen investeert de regering-Merkel in het hoger onderwijs om de opvang van vluchtelingen snel en onbureaucratisch te laten verlopen. Dat zij in studie en kennis perspectief vinden is “ook van nut voor Duitsland zelf,” onderstreept minister van Onderwijs Johanna Wanka.

“Wer studieren will und kann, dem wollen wir ein Studium ermöglichen – auch zum Nutzen Deutschlands”, zei Bundesbildungsministerin Johanna Wanka bij de Technischen Universität Berlin. Haar pakket raakt de hele keten van de studieloopbaan.

Integratie versnellen

Door ‘Uni-Assist’ kan een vluchteling de waarde en eventuele extra’s rond zijn diploma’s, laten testen. Studievaardigheden kunnen bij TestAS bepaald worden en men gaat deze ondersteuning ook in het Arabisch en Dari vertaald aanbieden. De regering betaalt de kosten voor de gevluchte deelnemers en zorgt ervoor dat in alle HO-centra felxibele toetsmomenten beschikbaar komen. Dat doet men ook voor de taaltests OnDaF en onSET, waarmee vluctelingen in de bij hun taalbeheersing passende cursussen Duits en Engels kunnen worden geplaatst. Daarmee vermijdt men frustratie en versnelt men integratie.

Wanka financiert de komend jaren 10.000 extra plaatsen en begeleiding waarmee jongeren uit het buitenland zich kunnen voorbereiden op een geslaagde HBO of WO route en loopbaan. De vluchtelingen die toegelaten zijn kunnen door deelname in zo’n vormingsweg al na 15 maanden rekenen op Bafög, een ruimhartige basisbeurs, geen studievoorschot dus. Dat is momenteel pas na 4 jaar het geval.

Voor Duitse studenten die met onder meer Refugee Law Clinics initiatieven hebben ontwikkeld om vluchtelingen samen het HO deel van de ‘Willkommenskultur’ te maken, komt ook geld beschikbaar. Zo wil de minister bevorderen, dat de HO-instellingen hen (deeltijd-)banen geven, om hun activiteiten te verduurzamen.

Slimme financiering

Voor MBO-HBO-routes komt nog eens bijna €100 mln beschikbaar. De excellentiegelden en vergoedingen voor promovendi worden verhoogd om extra ruimte te bieden aan vluchtelingen die van hoog wetenschappelijk en technologisch niveau zijn. Zij moeten ook snel een gewaardeerde plek kunnen vinden in de Duitse samenleving.

De financiering is slim geregeld. Een schip dat voor oceaanonderzoek wordt gebouwd kent enige meevallers en kan ook wat later klaar zijn en levert zo €20 mln op. De rest komt uit verschuivingen in de al besloten investeringen voor het Hochschulpakt, waardoor ruimte kan worden vrijgemaakt.

Een geheel nieuwe website in verschillende talen helpt de vluchtelingen hun weg te vinden in een verschillende routes die nu voor hen openstaan. Die site van de DAAD vindt u hier.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK