Broodje aap over studiekeuzecheck

Nieuws | de redactie
7 december 2015 | Het verhaal dat HO-instellingen de studiekeuzecheck misbruiken voor slinkse selectie blijkt een broodje aap. De NOS had dit gebaseerd op de Keuzegids-website. Daar blijkt “geen specifiek onderzoek gedaan naar matching, maar dat de bewering is gebaseerd op incidentele meldingen,” meldt OCW.

In antwoord op vragen van GroenLinks laat minister Bussemaker zien hoe de beweringen over de werking van de studiekeuzecheck de wereld in zijn gekomen. “Het artikel van de NOS verwijst naar de website van de Keuzegids. Uit navraag blijkt dat er geen specifiek onderzoek is gedaan naar matching maar dat de bewering is gebaseerd op incidentele meldingen.”

Geen concrete signalen

Niet meer dan een tweetal meldingen had vragen opgeroepen en deze werden aan OCW doorgestuurd. “Een van deze signalen was al lang opgelost (student had niet begrepen dat hij toelatingsrecht had ondanks negatief advies; hij studeert inmiddels al aan de opleiding van zijn keuze). Het andere signaal heb ik doorgestuurd naar de inspectie met het verzoek hiernaar te kijken.”

“Verder heb ik geen signalen ontvangen van misbruik van de studiekeuzecheck. De VH en VSNU herkennen de signalen uit het nieuwsbericht niet. De ISO heeft, afgezien van het signaal dat ik al naar de inspectie heb doorgestuurd, net als de LSVb geen nieuwe concrete signalen genoemd van niet correctie informatie op de website of in Studiekeuze123.”

Geen selectie

De minister benadrukt daarom nog eens zin en opzet van dit nieuwe instrument. “Laat ik vooropstellen dat de studiekeuzecheck een instrument is om een betere match tussen de student en de opleiding te bereiken. De studiekeuzecheck is nadrukkelijk geen instrument voor selectie. Hogescholen en universiteiten mogen studenten die zich uiterlijk op 1 mei hebben aangemeld, niet weigeren vanwege de resultaten van de studiekeuzecheck.”

“Het kan voorkomen dat dat advies negatief is voor die opleiding. Dat past in de redenering van het instrument studiekeuzecheck om tot een betere matching te komen. Overigens kunnen studenten een mogelijk negatief advies als ontmoediging interpreteren, maar komt het ook voor dat zij daar juist extra door gemotiveerd worden om de studie van meet af aan serieus te nemen.”

Voortvarend te werk

“Op basis van de studiekeuzecheck geeft de hogeschool of universiteit feedback aan de deelnemer. Hieraan kan de hogeschool of universiteit een positief of negatief advies koppelen, maar dat advies is voor een student die zich tijdig heeft aangemeld, niet bindend.”

Cruciaal is haar conclusie naar aanleiding van de berichtgeving: “Ik heb geen enkel signaal ontvangen van weigering van studenten na de studiekeuzecheck.” Het beeld is eerder het omgekeerde. “Overigens ben ik van mening dat de hogescholen en universiteiten zeer voortvarend te werk zijn gegaan met de studiekeuzecheck. In de komende jaren gaat het erom te leren van deze eerste ervaringen. Ik ga ervan uit dat zij zich daarbij houden aan correcte voorlichting aan de studiekiezers. Uit onderzoek komt het beeld naar voren dat de studiekeuzecheck over het algemeen een positieve bijdrage levert aan de keuze van de studiekiezer.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK