Frank van Vree nieuwe directeur NIOD

Nieuws | de redactie
17 december 2015 | Frank van Vree volgt Marjan Schwegman op als directeur van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies. Van Vree is nu decaan van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. De benoeming gaat in op 1 september 2016.

Omdat Marjan Schwegman per 1 februari afscheid neemt, zal Wichert ten Have, voormalig directeur Holocaust- en Genocidestudies van het NIOD, de functie van directeur ad interim vervullen. Frank van Vree (1954) studeerde moderne geschiedenis en wijsbegeerte in Groningen en promoveerde in Leiden op een onderzoek naar de vorming van de publieke opinie in Nederland in de periode 1930-1939.

Dynamiek van herinnering

Sinds 1989 werkt Van Vree aan de Universiteit van Amsterdam, aanvankelijk als universitair (hoofd)docent cultuurgeschiedenis en mediastudies en sinds 2001 als hoogleraar mediastudies, in het bijzonder journalistiek. Daarnaast was hij bijzonder hoogleraar persgeschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (1998-2001) en visiting scholar aan New York University (2010-2011). Ook was hij jarenlang medewerker van de Volkskrant en De Groene Amsterdammer.

Sinds 2008 geeft hij mede leiding aan het onderzoeksprogramma De dynamiek van de herinnering. Nederland en de Tweede Wereldoorlog. Van Vree publiceerde onder meer In de schaduw van Auschwitz – Herinneringen, beelden, geschiedenis (1995) en Performing the Past. Memory, History, and Identity in Modern Europe (2010). Sinds 1 januari 2012 is hij decaan van de faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam en zijn termijn in die rol zou in december 2016 aflopen.

Belangrijke Europese stap

Marjan Schwegman werd in 2007 benoemd tot directeur van het NIOD. Zij zette thema’s als verzet en heldendom op een nieuwe manier op de onderzoekskaart en stimuleerde de ontwikkeling van internationale, interdisciplinaire onderzoekslijnen zoals Transitional Justice. Onder haar leiding voltrok zich de fusie van het NIOD met het Centrum voor Holocaust- en Genocidestudies.

Het instituut werd bvendien in deze periode ook verantwoordelijk voor de European Holocaust Research Infrastructure (EHRI). Dit programma werd in 2010 opgezet en in 2015 uitgebreid als Horizon2020-project. In 2009/10 was Schwegman vicevoorzitter van de Commissie Davids die onderzoek deed naar de rol van ons land bij de inval in Irak.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK