Kennis, data en apparatuur delen

Nieuws | de redactie
11 december 2015 | Afgelopen zomer bezocht UU-rector Bert van der Zwaan in zijn sabbatical universiteiten in Zuid-Afrika, Azië en de VS. De rol van urbanisatie wordt steeds sterker in kennisontwikkeling leerde hij. “Dat vergt nauwe samenwerking tussen universiteiten.”

In gesprek met SURF vertelt  Van der Zwaan over zijn bezoeken aan en gesprekken op universiteiten over de hele wereld. Wat hem trof was het belang van regionale krachtenbundeling. “Je ziet wereldwijd enkele regio’s die zich ontwikkelen tot kennishubs: Londen, de Bay Area, Singapore, Bejing, Shanghai.”

Randstad als kennishub?

Het Europese vasteland stelt daar weinig tegenover en dat “terwijl de Randstad samen met Vlaanderen qua grootte en aantal universiteiten ook heel geschikt zou kunnen zijn.” Van der Zwaan pleit daarom voor steviger samenwerking en het delen van onderzoeksfaciliteiten om zowel in mensen als ICT netwerken te creëren.

“Netwerken die het mogelijk maken dat omvangrijke databestanden worden uitgewisseld, rekencapaciteit wordt samengevoegd en dat een keur aan virtuele samenwerkingsvormen ontstaat. Het moet veel makkelijker worden om kennis, data en apparatuur te delen.”

Campusuniversiteit ter discussie

ICT speelt daarin een cruciale rol, ziet Van der Zwaan. “In de eerste plaats heb je een goede infrastructuur nodig nodig om apparatuur, databestanden en rekencapaciteit op afstand te delen. Je hebt daarnaast slimme hulpmiddelen nodig om op afstand samen te werken zoals digitale whiteboards. En ICT kan helpen om bij het delen van databestanden grip te houden op bijvoorbeeld privacy en governance.”

Van der Zwaan ziet tevens dat ICT-toepassingen ook in het onderwijs een grote rol gaan spelen en op den duur wellicht het universitaire landschap fundamenteel gaan veranderen. “Er zullen veel digitale universiteiten ontstaan die de noodzaak van een campusuniversiteit ter discussie zullen stellen. Waarom zou je nog naar een campus komen als kennisoverdracht ook digitaal kan?”

U leest het volledige SURF-magazine van december hier


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK