Meer studenten op juiste plek

Nieuws | de redactie
14 december 2015 | Matching heeft HBO en WO een zinvol instrument gegeven om uitval te verminderen. Meer studenten komen op de juiste plek. “Een kleine groep besluit na de matchingsactiviteiten dat een opleiding toch niet goed bij hen past en verandert van studiekeuze”, blijkt uit UU-onderzoek.

Voor het derde jaar op rij is de uitval van studenten aan de Universiteit Utrecht uit de bacheloropleidingen gedaald. Van de studenten die in 2012 begonnen stopte nog 30,9% na één jaar, van het cohort 2014 viel 23% op dat moment uit. Een factor die hierbij een rol is gaan spelen is de introductie van matchingsactiviteiten rond de studiekeuze. Deze werden

in 2013 als eerst in Utrecht doorgevoerd als een verplicht traject dat aankomende studenten moest helpen een betere studiekeuze te maken. In 2014 werd dit een verplicht onderdeel in heel het HO. Naast de impact van andere onderwijsvernieuwingen werkt dit nu door. “We zijn steeds beter in staat om studenten al bij het begin van de studie op de juiste plek te krijgen en houden,” zegt Peter Schrijver, admissions dean van de UU.

Getrouwe afspiegeling

Zijn universiteit voert naar eigen zeggen “een relatief streng beleid ten aanzien van matching.” Aspirant-studenten zijn verplicht voordat ze met een bacheloropleiding kunnen beginnen een studiekeuzecheck voor die opleiding af te ronden. De matchingsactiviteit is een zo getrouw mogelijke afspiegeling van wat het betekent de opleiding te studeren. Zo zorgt de universiteit ervoor dat er voor de aankomende studenten huiswerk is en zij interactief college volgen en dit met een toets afgerond wordt, die met een resultaat wordt afgesloten.

Aan de hand daarvan krijgen zij feedback om het hen mogelijk te maken gefundeerd hun studiekeuze te bepalen. “Ondanks het uitgebreide traject blijkt uit verschillende peilingen dat aankomende studenten over het algemeen de matchingsactiviteiten zeer waarderen. Een kleine groep besluit na de matchingsactiviteiten dat een opleiding toch niet goed bij hen past, en verandert van studiekeuze,” aldus Schrijver. “We concluderen al met al dat een stevige aanpak van matching juist zijn vruchten afwerpt.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK