Niet alle mensen broeders

Nieuws | de redactie
4 december 2015 | Studenten aan conservatoria pas op! Je kunt als je gloedvol zingt voor een groot publiek voor de rechter gesleept worden wegens aantasting van de meningsvrijheid. Dat overkomt de zangers van het Staatstheater in Mainz, met dank aan de rechtspopulisten van de AfD.

Op het plein voor het operagebouw in de oude bisschopsstad aan de Rijn was een demonstratie aangekondigd van groepen zoals Pegida en de AfD, Alternative fur Deutschland, de rechtspopulistische partij die deze zomer uit elkaar klapte, maar nu op de vleugels van de vluchtelingencrisis weer tot leven gewekt lijkt. Het personeel van het Staatstheater, waarin de stad zijn toneel, dans en opera gezelschappen heeft verenigd, besloot op 9 november van dat evenement een kans te maken voor een welluidend eigen geluid. Die dag is in de Duitse historie van groot gewicht: zowel de Kristallnacht van 1938 als de val van de Muur in 1989 viel op deze datum.

Beethoven, Schiller, Humboldt, Gutenberg

Het koor van de opera, zangsolisten en medewerkers van het theater van de kassa tot en met het orkest gingen oefenen op een spetterende vertolking van het slotkoor van Beethovens 9e Symfonie. U weet wel, waarin Friedrich Schiller, de vriend en het idool van de gebroeders von Humboldt, zijn Ode aan de Vreugde dichtte en ‘Alle mensen worden broeders’.

Op de dag van de demonstratie van de verdedigers van het Avondland en de bestrijders van asielzoekers en ‘de leugenpers’ en dergelijke affecten, vulde dit koor van 120 mensen het grote balkon van het operagebouw. Dat kijkt uit op – uiteraard – het Gutenbergplein, vernoemd naar de grote zoon van Mainz die de boekdrukkunst uitvond. Vanaf dat toneel zongen zij Beethovens hymne op Schillers dichtregels, die ook geldt als het volkslied van Europa. Grootser kunst van grotere zeggingskracht heeft het Avondland nauwelijks voortgebracht, dus dit extra concert werd vast erg op prijs gesteld.

Een streng Ordnungsamt

Nou nee. Intendant Markus Mueller van het Staatstheater vertelt in ‘der Spiegel’ wat hm en zijn medewerkers vervolgens overkwam. De politie van de stad kondigde aan en aanklacht in te dienen bij het OM en ook vanuit de AfD werd gemeld dat men zou klagen.

De reden? Het ‘Ordnungsamt’ van de gemeente verklaarde “dat wij het event niet zo sterk zouden mogen storen, dat het praktisch belemmerd werd.” Maar dat hadden de zangers helemaal niet voor ogen gehad, verklaarde de intendant. “Het was een statement van ‘Weltoffenheit’ die in ons operahuis en de stad Mainz leeft. We wilden een bont beeld laten zien en zo de ‘eher dumpfe Parolen’ die vanaf het plein af en toe te horen waren iets tegenover zetten.”

Zingen zonder versterking

De politie had de voorbereidingen van het koor trouwens vooraf bekeken en vastgesteld dat men zonder versterking of microfoons zou zingen. Een beetje operakoor doet het immers zonder toeters en op pure zangtechniek. Na drie keer twee minuten Beethoven gedurende de anderhalf uur durende demo hield het koor op, omdat de agenten het daartoe kwamen manen.

Er waren overigens politieagenten die hadden gezegd, dat ze liever hadden meegezongen. Inmiddels komen burgers bij de opera bloemen brengen en vragen of ze geld moeten storten voor het geval de zangers en boete zouden krijgen. Het OM heeft overigens nog niet van zich doen horen, meldt de intendant.

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK