Nieuwe geleider is transparant

Nieuws | de redactie
3 december 2015 | Een nieuwe techniek van AMOLF-onderzoekers voor het maken van transparante geleiders in elektronische apparaten zorgt voor betere geleiding tegen lagere kosten. Beniamino Sciacca: “Wij combineren het beste van twee werelden.”

Op dit moment worden transparante geleiders gemaakt middels het opdampen van metalen. Bij dit opdampen gebruiken onderzoekers roosters met nanopatronen waarop ze metalen laten neerslaan door verhitting. In dit proces gaat een deel van de metalen verloren en bovendien kost het opdampen veel energie.

Een landschap op nanoschaal

De onderzoekers van AMOLF gebruiken ook nanopatronen, maar door het gebruik van een stempeltechniek die ontwikkeld is door Philips en AMOLF wordt zo’n patroon nu in een dunne laag plexiglas op een glazen ondergrond gestempeld. Het resultaat heeft veel weg van een landschap op nanoschaal: een oppervlak dat doorkruist wordt door aan elkaar gekoppelde kanalen.

De onderzoekers vulden vervolgens deze minuscule kanalen in het landschap werden door de onderzoekers vervolgens gevuld met zilver, door middel van een chemisch proces dat bekend staat als ‘Tollens reactie’. Na het verwijderen van het plexiglas, blijft een zilveren elektrisch geleidende constructie achter op de glazen ondergrond. De patronen van deze geleider zijn kleiner dan de golflengte van licht, waardoor ze geen kleuren uit het lichtspectrum weerkaatsen. Deze eigenschap maakt de geleider transparant. 

De nieuwe techniek biedt een aantal voordelen. Het netwerk bestaat uit zilveren kristallen die keurig naast elkaar liggen en bijna net zo breed zijn als de gestempelde kanaaltjes. Dit betekent dat er redelijk weinig grenzen zijn tussen de kristallen, waardoor de elektronen gemakkelijk hun weg kunnen vinden door het netwerk. Daardoor kent de techniek een drie keer zo goede geleiding ten opzichte van een conventionele methode.

Toepassing op de markt

AMOLF-postdoc Beniamino Sciacca: “Wij combineren het beste van twee werelden. De structuren met nanopatronen hebben hun waarde bewezen en blijven onderdeel van het proces, maar het aanbrengen van de metalen laag op de structuur gaat beter in een oplossing. We verliezen minder metaal en het is energiezuiniger.” Projectleider Erik Garnett: “Ik denk dat er gezien de vele voordelen een goede kans is dat de techniek zijn weg vindt naar een toepassing op de markt, zoals zonnecellen, tablets en smartphones.” De resultaten verschijnen vandaag in het tijdschrift Advanced Materials.

AMOLF-postdoc Beniamino Sciacca: “Wij combineren het beste van twee werelden. De structuren met nanopatronen hebben hun waarde bewezen en blijven onderdeel van het proces, maar het aanbrengen van de metalen laag op de structuur gaat beter in een oplossing. We verliezen minder metaal en het is energiezuiniger.” Projectleider Erik Garnett: “Ik denk dat er gezien de vele voordelen een goede kans is dat de techniek zijn weg vindt naar een toepassing op de markt, zoals zonnecellen, tablets en smartphones.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK