Universiteiten en Elsevier toch akkoord

Nieuws | de redactie
10 december 2015 | Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar de VSNU en Elsevier zijn toch akkoord. De partijen lagen aanvankelijk in de clinch over de ambities rond open access. “We zijn tevreden met deze overeenkomst die voorziet in een duurzame transitie naar open access”, zegt prof. Gerard Meijer nu.

Radboud-voorzitter Gerard Meijer onderhandelde namens de VSNU met de grote academische uitgever. Doel van die onderhandelingen was om in lijn met de ambities van OCW-staatssecretaris Sander Dekker vast te leggen dat waar mogelijk gestreefd wordt naar vrije toegankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek.

Patstelling doorbroken

Die onderhandelingen duurden lang en waren moeizaam. Eind vorig jaar sprak Gerard Meijer nog van een ‘patstelling’. Dit najaar was er zelfs sprake van revolte bij academici. Met steun van VSNU en NWO besloten wetenschappers in de linguïstiek al hun wetenschappelijk werk op een eigen platform vrijelijk beschikbaar te maken, met als doel de hegemonie van Elsevier te doorbreken.

Eind 2015 lijkt er dan toch een akkoord te zijn. Over de precieze details van de driejarige overeenkomst wordt nog gesproken de komende tijd, maar in ieder geval moet worden voorzien in het Nederlandse streven naar open access.

Prof. Gerard Meijer is tevreden met de overeenkomst. “Hierdoor houden wetenschappers toegang tot Elseviertijdschriften en het biedt ze de mogelijkheid om in een selectie van die tijdschriften open access te publiceren. De universiteiten streven ernaar dat in 2018, het derde jaar van de overeenkomst, 30% van de Elsevierartikelen van Nederlandse auteurs open access beschikbaar is, dit akkoord maakt dat mogelijk. Dit is echt geweldig nieuws en een ‘big deal’ voor open access.”

Impact behouden

Ook Elsevier toont zich content met de deal. “Blijvende subscriptietoegang tot onze hoogwaardige, ‘peer-reviewed’ wetenschappelijke artikelen is essentieel voor Nederland om zijn positie als één van de meest impactvolle onderzoekslanden te behouden. Daarnaast krijgen Nederlandse wetenschappers meer open access publicatiemogelijkheden om hun onderzoeksresultaten met de rest van de wereld te delen,” stelt managing director Philippe Terheggen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK