Universiteiten en Elsevier toch akkoord

Radboud-voorzitter Gerard Meijer onderhandelde namens de VSNU met de grote academische uitgever. Doel van die onderhandelingen was om in lijn met de ambities van OCW-staatssecretaris Sander Dekker vast te leggen dat waar mogelijk gestreefd wordt naar vrije toegankelijkheid van wetenschappelijk onderzoek.
Patstelling doorbroken
Die onderhandelingen duurden lang en waren moeizaam. Eind vorig jaar sprak Gerard Meijer nog van een ‘patstelling’. Dit najaar was er zelfs sprake van revolte bij academici. Met steun van VSNU en NWO besloten wetenschappers in de linguïstiek al hun wetenschappelijk werk op een eigen platform vrijelijk beschikbaar te maken, met als doel de hegemonie van Elsevier te doorbreken.
Eind 2015 lijkt er dan toch een akkoord te zijn. Over de precieze details van de driejarige overeenkomst wordt nog gesproken de komende tijd, maar in ieder geval moet worden voorzien in het Nederlandse streven naar open access.
Prof. Gerard Meijer is tevreden met de overeenkomst. “Hierdoor houden wetenschappers toegang tot Elseviertijdschriften en het biedt ze de mogelijkheid om in een selectie van die tijdschriften open access te publiceren. De universiteiten streven ernaar dat in 2018, het derde jaar van de overeenkomst, 30% van de Elsevierartikelen van Nederlandse auteurs open access beschikbaar is, dit akkoord maakt dat mogelijk. Dit is echt geweldig nieuws en een ‘big deal’ voor open access.”
Impact behouden
Ook Elsevier toont zich content met de deal. “Blijvende subscriptietoegang tot onze hoogwaardige, ‘peer-reviewed’ wetenschappelijke artikelen is essentieel voor Nederland om zijn positie als één van de meest impactvolle onderzoekslanden te behouden. Daarnaast krijgen Nederlandse wetenschappers meer open access publicatiemogelijkheden om hun onderzoeksresultaten met de rest van de wereld te delen,” stelt managing director Philippe Terheggen.
Meest Gelezen
De student als consument maakt vrouwelijke docenten extra kwetsbaar
Bekostiging per student in het hbo en wo gaat dalen
Dijkgraaf wil zijn waaier doortrekken naar het onderzoek in het hbo en mbo
Fel debat over internationalisering tekent zich af in hoger onderwijs
Kamer verbolgen over schendingen van wetenschappelijke integriteit door de UvA
