Verrassend HO gebouw

Nieuws | de redactie
8 december 2015 | Bij het opzetten van universitycolleges heeft Hans Adriaansens altijd oog voor de architectuur. Het gebouw van een college moet zelf bijdragen aan de intensiteit en focus waarmee de studenten met elkaar en hun docenten hoger onderwijs maken en beleven. Zijn nieuwste initiatief gaat daarin wel heel ver.

Adriaansens was enige jaren geleden in China actief bij de ontwikkeling van een college, dat wilde voortbouwen op wat hij bij het Roosevelt College in Middelburg had ontwikkeld. Hij vertelde toen, dat de gretigheid van de investeerders om dat goed te doen hem soms deed vrezen dat zij zelfs een kopie van het middeleeuwse gebouw in de Zeeuwse hoofdstad zouden gaan bouwen, maar dan tien maal zo groot. Zo ver kwam het niet, maar het zei wel iets over zijn blik op de architectonische waarde van een college.

Zijn eerste realisatie werd in Utrecht gevestigd in een leegstaande kazerne die door een vleugje Jugendstil bouwkunst opviel. Zijn tweede kwam in het hart van Middelburg in een juweel van laat-middeleeuwse architectuur. Zijn derde is gepland in Haarlem en dat zou alles overtreffen als dat lukt.

Conservatorium in de lik?

Het college in de stad van Frans Hals zou een samenwerking moeten worden van de UvA/HvA met Inholland. Voor de Haarlemse vestiging van die hogeschool biedt de gekozen locatie namelijk ideale faciliteiten voor haar op popmuziek gerichte conservatorium. Het college verbindt dan ruimten voor kunstonderwijs met de liberal arts gemeenschap vanuit de universiteit.

Het beoogde gebouw is namelijk de reusachtige koepelgevangenis in de hoofdstad van Noord Holland. Daar zou analoog aan de RDM Campus in Rotterdam met behulp van een innovatief onderwijs- en kennisconcept nieuw leven in geblazen kunnen worden. Ook zou de buurt eromheen belangrijke impulsen tot stedelijke vernieuwing en sociale opwaardering krijgen daarmee.

De hoeveelheid denkbare grappen over het gebouw, zijn historie, de HO-bestemming, kunsten en studenten laat zich raden. Levenslangleren, inderdaad…. En het idee van ontwikkeling van studentenkamers in de voormalige cellen zal ongetwijfeld ook een bron van satire zijn. Overigens zou die huisvesting niet in de vroegere cachots, maar in de oude bijgebouwen van de Haarlemse koepel voorzien zijn. Dat studenten trouwens best zouden kunnen wennen aan de cellen van vroeger, bewijst de LSVb al vele jaren. Die viert zijn bestuurswissels altijd in Kasjot, een duistere tent in de bemuring van de Oude Gracht in Utrecht, die niet voor niets zo heet.  

?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK