Vlaams-Nederlandse samenwerking in 3D-printen

Nieuws | de redactie
22 december 2015 | Bedrijven en kennisinstellingen in Vlaanderen en Nederland slaan de handen ineen voor een groot project op het gebied van het 3D-printen van biobased materialen. Met het project is €3 miljoen gemoeid.

In het project moeten bedrijvenclusters met elkaar verbonden worden en apparatuur beschikbaar worden gemaakt voor derde partijen. Op die manier kan het lokale MKB gebruik maken van de infrastructuur van de partners. Het gaat om de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen en enkele samenwerkende partijen uit het Vlaamse Kortrijk.

Printen met biobased materialen

Eén van de partijen is Centexbel, het Technisch en Wetenschappelijk Centrum voor de Belgische Textielnijverheid dat net als Brightlands 3D-printers gaat aanschaffen. Bij de campus van de KU Leuven in Kortrijk (KULAK) wordt zogeheten karakteriseringsapparatuur geïnstalleerd. In het project wordt aandacht besteed aan het optimaliseren van het 3D-printprocessen van materialen voor verschillende toepassingen.

Er zal vooral worden geprint met kunststoffen die een biobased herkomst hebben, denk aan polymelkzuur (PLA). De onderzoekers zijn onder meer benieuwd naar de karakteristieken van de grensverschijnselen tussen de lagen die met een 3D-printer worden aangebracht.

Aan het 3D-printing project is € 1,3 miljoen Interreg-subsidie uit het programma Vlaanderen Nederland toegekend, waarvan € 0,62 miljoen euro ten goede komt aan Brightlands Chemelot Campus. Dergelijke subsidies worden door de Europese Commissie toegekend aan grensoverschrijdende projecten.

Aansluiting bij andere initiatieven

Twan Beurskens, gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur voor de Provincie Limburg zegt: “De provincie heeft zich ten doel gesteld om enerzijds meer Europese middelen aan te trekken voor de ontwikkeling van de Limburgse economie en anderzijds kennis beschikbaar te stellen vanuit de campussen voor ons midden- en kleinbedrijf zodat zij de volgende stap kunnen maken in hun ontwikkeling.”

“Ik ben verheugd dat dit gelukt is met dit 3D-printing project,” stelt Beurskens. “Overigens sluit dit project perfect aan bij andere initiatieven op de campus rondom 3D-printen.” De Interreg-subsidie heeft een looptijd van drie jaar, waarbij TUA West namens de Provincie West-Vlaanderen als penvoerder optreedt. TUA West is de Technische Universitaire Alliantie voor de economische transformatie in West-Vlaanderen. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK