Drie HBO-docenten bij KNAW

Nieuws | de redactie
19 januari 2016 | In de Akademie van Kunsten zijn door de KNAW 13 toonaangevende kunstenaars benoemd. Onder hen zijn drie docenten in het HBO. Een van hen, Louis Andriessen, combineert zelfs de functies van conservatoriumdocent en hoogleraar scheppende kunsten.

De meest gelauwerde onder deze drie is zonder twijfel de componist Louis Andriessen. De akademie zegt over hem: “ Hij is onder meer een van de grondleggers van de Haagse School, een muzikale avantgardistische en minimalistische stroming die begon in de tweede helft van de twintigste eeuw. In de jaren zeventig richtte hij de ensembles De volharding en Hoketus op om zijn onconventionele stukken te laten spelen.”

“Bijzonder is de manier waarop de geëngageerde Andriessen uiteenlopende muziekgenres en podiumkunsten combineert. Hiermee is hij bepalend geweest voor de Nederlandse ensemblecultuur. Sleutelwoord voor Andriessen is schoonheid; en het is de zoektocht naar deze schoonheid waardoor hij steeds nieuwe paden bewandelt.”

Het werk van de theatermaakster en AHK-docent Adelheid Roosen schuwt met  theater- en filmproducties geen enkel onderwerp. De Akademie somt op: “eerwraak, huiselijk geweld, (homo)seksualiteit in de Islamitische wereld, de Alzheimer van haar moeder, alles mag en móet in de openbaarheid. Geïnspireerd door haar ervaringen bij het theaterdrieluik over moslimimmigranten (1997 – 2006), ontwikkelde Roosen een adoptiemethodiek waarbij theatermakers twee weken geadopteerd worden door wijkbewoners om het contact met de ander te verdiepen en levensverhalen te verzamelen. Dit begrip staat inmiddels nationaal en internationaal op de theater- en cultuurkaart.”

“Voor haar grensoverschrijdende bijdrage aan de kunsten in Amsterdam ontving Adelheid Roosen in 2009 de Amsterdamprijs, ze won een Gouden Kalf en tot twee keer toe de Prosceniumprijs. Het Humanistisch Verbond kende haar de Van Praagprijs toe omdat ze ‘een onvermoeibare voorvechter is van een wereld waarin medemenselijkheid een nieuwe kans krijgt’. “

Als “pleitbezorger van de muziek in Nederland” wordt de dirigent en AHK-docent Ed Spanjaard door de Akademie op een terecht voetstuk gezet. De Wagner specialist opende 2016 in een van de beste en meest vernieuwende operahuizen het jaar – het Aalto Theater in Essen – met diens Fliegende Holländer. Bij de Nationale Reisopera dirigeerde hij recent nog een zeer geprezen productie van Wagners Ring. De Akademie zegt: “Hij is een van de beste dirigenten die Nederland rijk is en een groot pleitbezorger voor Nederlandse muziek. Als gastdirigent is hij over de hele wereld actief. Kenmerkend voor Spanjaard is dat hij zowel opera’s (ruim vijftig) en orkestrepertoire als eigentijdse muziek dirigeert.”

“Zijn afscheidsconcert als chef van het Limburgs Symfonie Orkest in 2012 bestond uit het zelden gespeelde Martyre de Saint Sébastien van Debussy, met een nieuwe tekst van Ramsey Nasr en choreografie van Toer van Schayk. Hij is de muzikale leider van het Nieuw Ensemble, dat in het Holland Festival 2015 Sifan in premiere bracht, een nieuwe Chinese opera die nauw verbonden is met de traditie van Sichuan. Over dit project maakt Frank Scheffer een avondvullende film. Bij de Nationale Reisopera dirigeerde hij een zeer succesvolle enscenering van Wagners Ring.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK