Jojo-effect bij afvallen? Stress in vetcel

Nieuws | de redactie
18 januari 2016 | Mensen die steeds pogen overgewicht kwijt te raken, worden vaak ontmoedigd door het jojo-effect. Hoe kan het toch dat de kilo’s er meteen weer aanvliegen? UM-onderzoek toont aan dat het extern skelet van vetcellen zorgt dat er snel gewicht bijkomt en de cel minder stress ervaart.

Wetenschappers van de Universiteit Maastricht hebben onderzoek gedaan naar een dergelijk verband tussen stress in vetcellen en jojo-effect.  Prof. dr. Edwin Mariman kon zes jaar geleden al zoiets uitwijzen met zijn team in Hasselt en Maastricht. Hij merkte dat vetcellen hun vet niet graag afstaan. Zo ontstond het vermoeden dat vetcellen na sterk afvallen stress ondervinden. Om de stress zo snel mogelijk weer kwijt te raken, gaan ze opnieuw vet stapelen.

Een recent onderzoek van de Universiteit Maastricht bevestigt dit. Drs. Nadia Roumans richtte daarin de blik op de samenstelling van het externe celskelet van vetcellen. Vermoed werd dat dit celskelet een cruciale factor is bij het ontstaan van vetcel stress na afvallen. En langs de denklijn heeft men nu nieuwe inzichten vergaard.

Stress stijgt bij afvallen

Aan het onderzoek naar vetcel-stress hebben 18 gezonde proefpersonen meegewerkt. Zij hebben gedurende 8 weken een dieet gevolgd. De eerste groep bestond uit mensen die na afvallen op gewicht bleven (gewichtblijvers). De tweede uit mensen die na afvallen weer in gewicht toenamen (gewichtstijgers).

De gewichtstijgers verloren 14,3% van hun lichaamsgewicht en kwamen in tien maanden weer 8,2% bij. De gewichtblijvers verloren 14,4% en kwamen slechts 0,9% bij. In het vetweefsel is gekeken naar markers (eiwitten) voor cel-stress. Gebleken is dat stress in de vetcellen tijdens afvallen bij de gewichtstijgers duidelijk meer toeneemt dan bij de gewichtblijvers.

In een tweede hiermee verbonden onderzoek van Maastricht, Kopenhagen en Lausanne – als onderdeel van het DiOGenes consortium – zijn 496 proefpersonen met overgewicht en obesitas onderzocht. Zij hebben 8 weken lang een caloriearm dieet gevolgd en zijn 6 maanden later nogmaals gescreend. Bij dit onderzoek is aangetoond dat variatie in componenten van het externe celskelet van invloed is op de kans om na afvallen weer aan te komen. Die componenten zijn bovendien verschillend voor mannen en vrouwen. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK