Let op risico’s en valkuilen

Nieuws | de redactie
18 januari 2016 | Het College van de Rechten van de Mens onderzocht beloningsverschillen man/vrouw in hogescholen. “De valkuilen en de risico’s die benoemd worden, zijn voor een deel herkenbaar, maar zeker geen bewust beleid”, onderkent VH-voorzitter Thom de Graaf.

“Er is overigens geen sprake van verschillen die tot 10% oplopen, zoals hier en daar wordt gesteld. En dat is ook niet de bedoeling.” Wel heeft dit onderzoek een alerterende werking in het HBO. “Hogescholen zijn zich door het onderzoek Gelijke beloning van mannen en vrouwen meer bewust van de risico’s en valkuilen voor verschillen”, zegt De Graaf.

Het College van de Rechten van de Mens heeft onderzocht welke risico’s hogescholen lopen op het maken van beloningsonderscheid op grond van geslacht en hoe zulke risico’s ontstaan. Men keek daarbij naar de achtergronden van beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen in gelijkwaardige functies. In het onderzoek zijn salarisgegevens van 4301 vrouwen en 3218 mannen bij zes verschillende hogescholen geanalyseerd.

Geen thuis voor discriminatie

Het onderzoek legt diverse valkuilen bloot die ongelijke beloning in de hand kunnen werken, meldt het College. Ook blijkt dat in situaties waar onterecht te weinig geld wordt toegekend vrouwen twee keer zoveel en tevens twee maal vaker geld mislopen dan mannen.

“De valkuilen en de risico’s die benoemd worden zijn voor een deel herkenbaar maar zeker geen bewust beleid van de hogescholen”, zegt de VH. “Als onze beloningssystemen (kleine) risico’s in zich dragen, dan is het nuttig daar naar te kijken. Want discriminatie hoort niet thuis in het HBO.”

Waar zich die valkuilen en risico’s toch traceerbaar voor blijken te doen, wil De Graaf primair werken langs de lijnen van een traject waarin dialoog en leren centraal staat. Dit gaat het meeste effect sorteren. Cao-partijen zullen daarom het arbeidsmarktfonds voor het HBO, Zestor, vragen initiatieven te ontwikkelen, gericht op de dialoog, zoals het creëren van een platform.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK