Na 80 jaar betrapte wetenschap

Nieuws | de redactie
6 januari 2016 | Het duurde 80 jaar, maar een artikel in een Nederlands wetenschappelijk tijdschrift moest er toch aan geloven. Het blog 'Retraction Watch' noemt het een record bij de intrekking van publicaties omwille van hun fictieve basis in het onderzoek.

“We have a new record for the longest time from publication to retraction: 80 years. It’s for a case report about a 24-year-old man who died after coughing up more than four cups of what apparently looked — and smelled — like pee.” Dat schrijft ‘Retraction Watch’, dat de bewegingen rond plagiaat en andere geknoei in de wetenschap volgt.

En ja, het betreft een Nederlandse publicatie. “A write-up by the editors of the Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde — that translates to “Dutch Journal of Medicine” — explains that the strange case was a fake.” En het artikel was niet bepaald recent. Het gaat om een “case report titled “Een geval van uroptoë” published in 1923.” Daarin wordt verteld over een autopsie die “revealed that the man had a kidney that was strangely located in his chest cavity. A case of pneumonia caused the kidney to leak urine into the space around his lungs, leading to the perplexing cough. If that sounds too crazy to be true, you’re right: This man never existed.”

Het hele verhaal vindt u hier op de Retraction Watch site.

  


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK