Nederland sterk terug als slim land

Nieuws | de redactie
21 januari 2016 | Nederland scoort hoog op de ranglijst van slimste naties. De ranking van ‘competitiveness’ door het World Economic Forum zet ons land op 3 van 140 wereldwijd ten aanzien van de impact van het hoger onderwijs op welvaart en bloei. Generiek staat ons land op 5, net achter Duitsland, maar voor alle overige EU-landen en Japan.

De motie-Hamer van 2009 lijkt dan toch echt uitgevoerd te zijn. Nederland stijgt fors, van 5 naar 8, in de index van slimme naties. De jaarlijkse rekensommen daarover van het WEF staan dezer dagen centraal tijdens dat Forum in Davos, waar de wereldtop bijeen is om van gedachten te wisselen over de toekomst van de kenniseconomie. Voor ons land waren de boodschappen op dit punt in eerdere jaren weleens wat lastig en pijnlijk.

Nu niet meer. Op geen criterium in de analyses van het WEF staat ons land zo hoog als juist bij de betekenis van het hoger onderwijs voor de kwaliteit van het menselijk kapitaal en zijn bijdrage aan de kenniseconomie en welvaart. Daar is ons land nummer 3 wereldwijd.

Bèta-onderwijs en bestel sterk

Relatief hoog is ons land ook nog onder de 140 landen bij de intensiteit van het internetgebruik – 5e wereldwijd – en de kwaliteit van de publieke instituties. Daar staat ons land op 10 in de wereld. Duidelijk minder sterk scoort Nederland bij de gezondheid van onze banken – op 60 van 140 landen! – en bij de fiscale omstandigheden, waar ons land op 75 staat.

Bij de uitgesplitste factoren valt op dat de kwaliteit van het onderwijsbestel in de top 10 van de wereld wordt gerekend en die van he bètatech onderwijs zelfs op 7 staat. Ook het management van het onderwijs en de toegankelijkheid van het internet voor scholen behoort tot de wereldtop. Bij de deelname aan het VO staat ons land zelfs op 2 wereldwijd.

Kennis cruciaal

De onderzoekers geven helder aan waarom zij deze analyse elk jaar opnieuw maken en wat de impact van de factoren is die zij analyseren. “Whether economies get trapped in the new normal or harvest the benefits of the latest innovations for their societies will crucially depend on their levels of competitiveness. Policymakers, businesses, and civil society leaders must work together to ensure  continued growth and more inclusive outcomes of economic development.”

“Enhancing  ompetitiveness requires not only well-functioning markets; other keys to success include strong institutions that ensure the ability to adapt, the availability of talent, and a high capacity to innovate. These essential ingredients will become even more important in the future because economies that are competitive are more resilient to risks and better equipped to adapt to a rapidly changing environment.”

Kennisaspecten en kenmerken van een ‘lerende economie’ zijn kortom van cruciale betekenis en worden dit alleen maar meer. De kopgroep van 5 landen die de competitiveness-index aanvoeren is interessant: 2 EU-lidstaten, twee kleinere hotspotlanden en de USA, die weer helemaal terug is. Precies als president Obama zei toen hij aankondigde zelf de Hannover Messe te komen openen.

Somber Finland

De lijst is als volgt:

1] Zwitserland

2] Singapore

3] USA

4] Duitsland

5] Nederland

Minder fijn is de boodschap voor Finland. Dat geldt als een van de snelste dalers in de lijst. Het voormalige voorbeeldland zakt in hoog tempo weg. Van 4 naar 8 in één jaar is inderdaad om van te schrikken, precies een jaar voordat het land zijn 100ste verjaardag mag gaan vieren.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK