Onderwijsminister tegen Brexit

Nieuws | de redactie
19 januari 2016 | De Britse minister van Onderwijs wil in de EU blijven. Nicky Morgan ziet in ´haar´ scholen “just how vast the world is for young people today. The barriers that we faced growing up mean nothing when the internet is at your fingertips.” De kansen voor talent moet je daarom met elkaar en Europa durven pakken.

In een opiniestuk in the Guardian stelt zij zonder omhalen dat “Britain’s future must lie within a reformed Europe.”

Haar werk als zowel begrotingsminister als nu onderwijsbewindsvrouw heeft haar overtuigd, dat de britten in de EU een cruciale rol kunnen spelen en dat ze dat vooral ook doen in het belang van de toekomst van hun land en hun jeugd. “Everything I and my department do is about investing in the next generation, helping them to build on our generation’s success, learn from our mistakes and giving them the tools to build a more successful and prosperous country.”

“The barriers that we faced growing up mean nothing when the internet is at your fingertips, when every eight-year-old is learning a foreign language and when young people leave primary school just as comfortable with coding as they are with handwriting. All of this means that the future opportunities young people have on offer are so much bigger as well.”

Jongeren en vrouwenrechten

Daarom wil zij dat haar eigen zoon de kansen die dit biedt ook echt zal krijgen. Dat hij kan werken in Lissabon of Stockholm en studeren in Duitsland of Frankrijk. Dus moet hij vrij en onbelemmerd kunnen reizen en trekken in Europa.

Het gaat om het soort Engeland dat die jongeren nu zal worden nagelaten. “We don’t want our children to inherit a Britain cut off from the world, where their prospects are limited and their opportunities end. That’s why this renegotiation matters, something it’s easy to forget in the humdrum of offers and counter proposals.” Dat geldt ook voor haar beleidsterrein van vrouwenrechten. Juist hier is wat je samen in de EU kunt afspreken van grote betekenis, benadrukt zij.

“But the truth is, the questions I’m asked by women in my Loughborough constituency about the EU aren’t on specific “women’s issues”; instead, they are questions about the future: what our relationship with Europe means for our country and for their family. They want to know: does being in Europe make it easier or harder for their daughter to get a job? Is it more or less likely their son will be able to afford to buy a house? Does being in Europe mean their family will be safer from terrorist threats?”

De hervormingen die het UK wil doorvoeren in de EU richten zich daarom op zulke kwesties. En dan gaat het erom wat voor toekomst de britten zien voor hun kinderen. “I don’t for a minute believe that we couldn’t succeed outside the EU. But when I think about the type of country that I want our children and grandchildren to inherit, I’m convinced that our country is one that stands tall within a reformed Europe. That’s why securing a successful renegotiation matters so much to British women, men and their families.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK