Vrouwenquotum in WO

Nieuws | de redactie
19 januari 2016 | De Universiteit Wageningen heeft met minister Bussemaker een quotum afgesproken voor het aantal vrouwelijke hoogleraren. Binnen vijf jaar moet het aantal vrouwelijke hoogleraren aan de WUR gestegen zijn van 11% naar 25%.

De Gelderlander meldt dat een dergelijk quotum volgens de WUR haalbaar mag heten, omdat veel mannelijke hoogleraren de komende jaren met pensioen gaan. In december vroegen 62 WUR-hoogleraren aandacht voor meer genderbalans en een ‘ambitieus programma’ van het College van Bestuur. Uit de meest recente cijfers blijkt dat de WUR in 2014 onderaan de lijst van instellingen met vrouwelijke hoogleraren staat.

Ander bestuur en beleid

Het streven naar een quotum is nieuw, want de vorige rector Martin Kropff wilde daar niets van weten. Een woordvoerder van de WUR laat de streekkrant weten: “Nu hebben we een andere raad van bestuur, met een ander strategisch plan waarin wordt gestreefd naar meer diversiteit. Zowel in gender als nationaliteit en cultuur.”

Om dit te bewerkstelligen heeft de WUR met geld van NWO een medewerker aangenomen die meer diversiteit in het hooglerarencorps moet helpen bewerkstelligen. Daarmee wil men meer vrouwen stimuleren een carrière binnen de universiteit na te streven, onder andere door workshops over bewustwording van scheefgroei tussen mannen en vrouwen. Ook is er een mentorprogramma voor jonge vrouwen dat helpt strategische keuzes te maken, leert reflecteren op het huidige werk en wat een goede volgende stap is. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK