Einde van het midden

Nieuws | de redactie
24 februari 2016 | Dat klinkt voor sommigen als een droom, voor anderen als nachtmerrie. Farid Tabarki komt met het boek over het vacuüm van de vloeibare samenleving. Hoe overleven we dat? “Ik ben een optimist,” verzekert de moderator van de HO-tour van Bussemaker en de ‘Wissenstag’ op de Hannover Messe.

Denker, uitdager, spreekstalmeester en ‘Trendwatcher van het Jaar’ Tabarki is geen onbekende in kennisland. Hij leidde voorjaar 2013 bijvoorbeeld de reeks unieke lessen in de glazen school op het Beursplein in Amsterdam tijdens de International Summit of the Teaching Profession,’the Glassroom’. Ook presenteert hij – voor het tweede jaar op rij – de ‘Wissenstag’ van ScienceGuide, PBT en de STEM Education Coalition van de USA op de Hannover Messe en voert daar de dialoog met de keynoters en de deelnemers.

Geen wonder dat minister Bussemaker de oud-LSVb-bestuurder al snel in beeld kreeg en hem vroeg  haar HO-tour voor te zitten en ook daar de discussie uit te dagen. Zijn scherpe blik maakte dat Tabarki ook in de groep van #Onderwijs2032 werd benoemd.

Het is winter en vrij koud

En dan nu ‘Het einde van het midden’. Tabarki verbindt in dit boek drie tendensen waarin een traditioneel midden ten onder gaat. Ten eerste worden veel tussenpersonen zoals winkeliers en makelaars overbodig en wordt hun rol overgenomen door slimme online platforms. Ten tweede verdwijnen veel banen, juist in het middenkader, vaak vanwege technologische ontwikkeling. De nationale staat, ten slotte, boet aan belang in ten gunste van het lokale en internationale niveau. De combinatie van technologische en sociale ontwikkeling zorgt ervoor dat de veranderingen hard gaan. Individuen en organisaties, zowel bedrijven als instituties, kunnen buigen of barsten.

Zijn verhaal begint zo: “Er staat een leuk ?lmpje op YouTube van een jongen die de inhoud van een pan kokend water van zijn balkon op de zevende verdieping naar beneden gooit. Niemand krijgt er brandwonden van: voordat het water de grond raakt, is het al sneeuw geworden. We bevinden ons dan ook in Siberië en het lied ‘Dodenrit’ van Drs. P gaat aardig op: ‘Het vriest een graad of dertig, het is winter en vrij koud’.”

“Tussen zeven hoog en de grond verandert het water van fase: vloeibaar wordt vast. De transparante vloeistof verandert in witte kristallen. Onze samenleving maakt ook een faseverandering door, maar dan een omgekeerde. De vastomlijnde structuren wijken voor een nieuwe orde waarin wij als mensen veel vrijer bewegen. De vaste vorm maakt plaats voor de dynamiek van de vloeistof.”

Docent, winkelier, manager

“Mij interesseert het wat deze vloeibare samenleving betekent voor de traditionele ?guren in het midden: de reisagent, de winkelier, de hotelier, maar ook de ambtenaar, de manager en de docent. Ook de instituties in het midden hebben het zwaar te verduren, van de grote spelers in de maakindustrie tot de nationale overheid. Eén ding weet je zeker wanneer de Russische trein langs vervallen industriële voorsteden dendert: instituties bestaan niet voor de eeuwigheid. Niets duurt eeuwig.”

Op 9 maart is de presentatie van dit boek en Tabarki gaat dan onder meer in debat met Jet Bussemaker en Frans Blom, voorzitter van de Boston Consulting Group. Op ScienceGuide zal een voor het hoger onderwijs bijzonder relevant deel van het boek een voorpublicatie krijgen en van die discussie doen wij vast en zeker wel verslag.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK