Huib Bakker nieuwe directeur AMOLF

Nieuws | de redactie
1 februari 2016 | Prof.dr. Huib Bakker is per 1 februari 2016 benoemd tot directeur van FOM-instituut AMOLF. Hij volgt AMOLF-directeur Vinod Subramaniam op, die sinds september 2015 rector magnificus van de Vrije Universiteit Amsterdam is.

Bakker was vanaf 1 september 2015 al interim-directeur en kent AMOLF goed: hij is er gepromoveerd en is sinds 2003 hoofd van de afdeling moleculaire nanofysica. Hij is een fysicus met een brede, multidisciplinaire blik en werkt veel samen met bedrijven. Bakker is hoogleraar aan de UvA en sinds 2015 lid van de KNAW.

Wereldwijd bekend als expert

Huib Bakker (1965) is wereldwijd bekend als expert in het onderzoek van de eigenschappen van water in wisselwerking met ionen, (bio)moleculen, en oppervlakken. Deze interacties spelen een cruciale rol in vele biologische en chemische systemen, bijvoorbeeld in de vouwing van eiwitten en in het transport van ionen langs en door membranen.

Bakker ontwikkelde speciale niet-lineaire spectroscopische technieken waarmee het mogelijk is om de beweging en structuur van water in dit soort complexe systemen te bepalen. De nieuwe inzichten die hij daarmee verkreeg vinden toepassingen in de voedingsindustrie, energieopslag en waterzuivering.

AMOLF is hem zeer toevertrouwd

FOM-directeur Christa Hooijer reageert verheugd: “Huib Bakker heeft in de afgelopen periode als interim-directeur AMOLF uitstekend geleid. Ik ben heel blij dat hij bereid is deze periode als directeur voort te zetten. Hij is een topwetenschapper die de verbinding zoekt, niet alleen tussen de wetenschappelijke groepen onderling, maar ook met de ondersteunende en technische afdelingen van AMOLF. Ook met de andere NWO- en FOM-instituten werkt hij nauw samen in het kader van de transitie van NWO. AMOLF is hem zeer toevertrouwd!”

Bakker studeerde scheikunde aan de VU en promoveerde cum laude bij Ad Lagendijk (UvA/AMOLF) op onderzoek naar de energieoverdracht binnen en tussen kleine organische moleculen. Daarna vertrok hij voor drie jaar als postdoc naar Duitsland, waarna hij als wetenschappelijk groepsleider vanaf 1995 weer op AMOLF aan de slag ging.

Gouden Medaille

Hier startte hij het onderzoek aan complexe waterstofgebrugde systemen, waarvoor hij de techniek van ultrasnelle femtoseconde midinfrarood spectroscopie ontwikkelde. In 2001 benoemde de Universiteit van Amsterdam hem tot hoogleraar Spectroscopie van de gecondenseerde fase. In 2005 ontving hij voor zijn werk de Gouden Medaille van de chemische beroepsvereniging KNCV en in dat jaar was hij ook gasthoogleraar aan de Ecole Normale Superieure in Parijs. In 2015 koos de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen hem als een van de zestien nieuwe leden.

Gedurende zijn wetenschappelijke carrière heeft Bakker, naast vele publicaties en verworven subsidies, hechte relaties met het bedrijfsleven opgebouwd. Zo was hij intensief betrokken bij de oprichting van het Advanced Research Center for Nanolithography (ARCNL) en bij een recent gestart, omvangrijk samenwerkingsprogramma tussen AMOLF, WUR en Unilever.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK