Kennis bundelen tegen zika

Nieuws | de redactie
4 februari 2016 | Een virtueel kenniscentrum vanuit academische ziekenhuizen en universiteiten gaat kennis bundelen over infectieziekten als zika en ebola, bij mens en dier, en het gevaar van de resistentie tegen antibiotica onderzoeken. Dit onder het motto: ‘niet wachten totdat er een probleem opduikt, maar voorkomen dat er problemen ontstaan’.

Experts op het gebied van de gezondheid van mens en dier van de Universiteit Utrecht, UMC Utrecht, Wageningen UR, Erasmus MC en het AMC bundelen hun krachten op deze terreinen in het ‘Netherlands Centre for One Health’. Waarom dit nodig is, geven deze instellingen samen aan en krijgen daarbij de steun van minister Schippers. Want terwijl Nederlandse artsen en dierenartsen de laatste jaren steeds terughoudender zijn geworden in het gebruik van antibiotica, is dit in veel Europese landen nog niet het geval.

Daarom wil Schippers tijdens het Nederlandse voorzitterschap van de EU het thema antibioticaresistentie op de Europese agenda krijgen. Het antibioticagebruik moet verder omlaag, maar nog belangrijker is dat we nu vol inzetten op de ontwikkeling van nieuwe antibiotica, middelen om diagnoses te stellen en alternatieve preventieve therapieën.

Problemen afwenden en voorkomen

Het NCOH bundelt de kennis op dit gebied bij mens en dier. Topwetenschappers zetten gezamenlijke projecten op om het dreigende resistentieprobleem te beheersen en af te wenden. Ander veevoer, onderzoek naar nieuwe medicijnen, behandelmethoden en methoden om verspreiding te voorkomen, zijn thema’s die aan bod komen. Het is voor het eerst dat de medische, veterinaire en milieu-onderzoekers zo innig gaan samenwerken met ook de volle ondersteuning van de topsectoren Life Sciences & Health en Agrifood. Het motto is: niet wachten totdat er een probleem opduikt, maar voorkomen dat er problemen ontstaan.

Het begrip ‘One Health’ staat voor de bevordering van gezondheid van mensen, dieren en milieu door samenhangend onderzoek binnen deze domeinen. De antibioticaproblematiek is één van de vier speerpunten van het nieuwe virtuele instituut. One Health gaat ook over onderzoek naar gezonde veehouderij, gezonde ecosystemen en het beheersen van nieuwe opkomende infectieziektes die van dier op mens worden overgedragen.

Opnieuw zeer actueel

Dit laatste thema is zeer actueel. Eind januari bleek dat ook in Nederland de eerste patiënten met het zikavirus zijn opgedoken. De afgelopen jaren waren er al overal in de wereld uitbraken van vogelgriep, Mers, Ebola, Sars en Q-koorts.

Juist in een dichtbevolkt land als Nederland is het thema One Health belangrijk, stellen de betrokkenen. Zeventien miljoen mensen wonen op een klein stukje grond dicht op elkaar met 120 miljoen dieren. Infectieziekten die ergens in de wereld ontstaan, kunnen gemakkelijk naar Nederland overslaan. En omgekeerd. Preventie en bestrijding van de infectieziekten wereldwijd is een noodzaak en dat kan alleen door kennis en expertise te bundelen.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK