Kennisimpuls voor Drentse economie

Nieuws | de redactie
9 februari 2016 | Matthias Olthaar is lector Green Logistics bij Stenden in Emmen. Het lectoraat werd sterk verwelkomd door de provincie Drenthe dat belang heeft bij hoogopgeleide kenniswerkers. “Deze school heeft echt een regiofunctie,” ziet Olthaar. “Veel Nederlandse studenten blijven hier ook.”

Het lectoraat Green Logistics gaat onderzoek doen op het gebied van duurzaam transport, duurzaam ketenmanagement, biobased economy en service logistiek. Tegen ScienceGuide vertelt Olthaar wat dit zo al behelst.

Circulair ondernemen

“We zijn nu bezig met een productiebedrijf in Emmen dat volledig circulair wil gaan ondernemen. Samen met collega’s die vooral het technische aspect hiervan benaderen kijken we nu wat dit betekent voor de organisatie van de logistieke keten. Wat betekent het als je enkel werkt met biobased grondstoffen? Je bent dan bijvoorbeeld bij het beheer ook gebonden aan de seizoenen.”

In de projecten die Olthaar met het lectoraat gaat doen, zijn vaak studenten betrokken die op deze manier veel ervaring op doen. Bij de start van het lectoraat benadrukte ook de Drentse gedeputeerde Ard van der Tuuk (PvdA) al het belang hiervan. “We willen een aantrekkelijke regio zijn voor bedrijven en voor de arbeidsmarkt. Door onderwijs, onderzoek en ondernemerschap met elkaar te verbinden kunnen oplossingen worden ontwikkeld die de Drentse economie, de kwaliteit van de leefomgeving en de kennisontwikkeling versterken.”

Van der Tuuk stelde daarom dat het nu aan het onderwijsveld en bedrijven samen is om met concrete projecten aan de slag te gaan. Dat lijkt al aardig te lukken. Zo vertelt Olthaar dat hij met zijn lectoraat bezig is om een plan te schrijven voor een bedrijf dat koffiepulp wil recyclen tot nieuw te gebruiken materialen. “Je zou kunnen denken aan verpakkingsmaterialen. We zijn nu nog aan het onderzoeken wat voor producten haalbaar is, met het oog op de hoeveelheid pulp die het bedrijf inzamelt.”

Geworteld in de regio

Het lectoraat is ook actief betrokken bij de vormgeving van de minor Green Logistics die door studenten van de opleiding Logistiek en Economie in Emmen wordt gevolgd. Ook het lectoraat zal een sterke regionale binding hebben. “Er is een sterke vraag vanuit de regio,” zegt Olthaar. “We hebben richting de opstartfase van het lectoraat een aantal human capital tafels georganiseerd waarin we besproken hebben wat hier past. In Zuidoost Drenthe is nog altijd een sterke agro en chemische industrie. Het zou mooi zijn als er tussen die twee sectoren kruisbestuiving gaat plaatsvinden.”

Belangrijk is dan ook dat veel van de studenten die bij Stenden in Emmen  studeren vervolgens ook in de regio emplooi vinden. “We hebben veel internationale studenten bij Stenden en die zullen natuurlijk niet altijd hier blijven hangen, maar voor wat betreft de Nederlandse studenten, die blijven wel vaak hier. De hogeschool heeft wel echt een regiofunctie.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK