Klimaatverandering beheersen in de stad

Nieuws | de redactie
26 februari 2016 | “We hebben tweeënhalf jaar geleden een straat in Groningen onder water gezegd om te kijken wat de effecten zijn,” vertelt Floris Boogaard. Net geïnstalleerd als lector ruimtelijke transformaties bij de Hanzehogeschool gaat hij zich bezighouden met de effecten van klimaatverandering in grote steden.

“Het leuke van werken in het HBO is dat je echt met twee benen in het veld staat. Het is echt learning by doing,” stelt Floris Boogaard. Vorig jaar promoveerde hij bij de TU Delft op onderzoek naar het monitoren van regenwaterkwaliteit en –beheer, nu is hij geïnstalleerd als lector bij het Kenniscentrum Noorderruimte.

Taiwan en Groningen helpen elkaar

Boogaard gaat internationaal onderzoek doen naar onder meer wateroverlast en hittestress in grote steden als gevolg van klimaatverandering. “Hittestress heeft te maken met hoe grote streden reageren op langere periodes met hoge temperaturen,” legt Boogaard uit. “In Groningen is daar bijvoorbeeld al veel onderzoek naar gedaan. We willen de modelresultaten nu gaan kalibreren met de meetresultaten die ze in een ander klimaat zoals Taiwan hebben. Zo kunnen wij elkaar helpen.”

Die uitwisseling van kennis is nadrukkelijk tweerichtingsverkeer. Het onderzoek dat Boogaard zal gaan doen is zeer internationaal georiënteerd. Zo zal de kennis die er in Taiwan is op het gebied van aardbevingen ook in Noord-Nederland weer zijn weg gaan vinden. Veel kansen zijn er dan ook voor studenten met internationale ambities.

Verbinding met onderwijs

“Al het onderzoek wat ik doe, doe ik samen met docenten. Daar werken altijd studenten aan mee van bouwkunde, architectuur en civiele techniek. Dat levert mooie uitwisselingen op. Zo zijn er een aantal studenten naar Thailand en Taiwan geweest en over een paar weken gaan er een paar naar Manilla en India, maar er zijn ook studenten uit Spanje die hier in Groningen hun masteronderzoek doen bijvoorbeeld.”

Het is één van de redenen dat de kersvers lector zijn werk aan de TU Delft en zijn advieswerk – hij is consultant bij Tauw – nu gaat combineren met het praktijkgerichte onderzoek. “Juist die verbinding met het onderwijs spreekt me aan. Het is mooi om onderwijs, onderzoek en ondernemerschap te verbinden. Ik wil heel graag het MKB erbij betrekken en kijken of we ook een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van startups.”

Naar het einde van de Hanzeroute

Eén van die startups waarmee dat al gebeurt is INDYMO een bedrijf dat bezig is met onderwaterdrones. “Zij meten met diverse sensoren en kunnen een 3D beeld van de waterkwaliteit maken met gemeten waterkwaliteit parameters en camerabeelden. Nu nemen we meestal ergens een monster van het water en onderzoeken dat, maar dat levert een vertekend beeld op. Dit is veel completer.”

Uiteindelijk hoopt Floris Boogaard met zijn lectoraat een concrete bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van klimaatadaptieve steden. Steden die zich naar gelang de effecten van klimaatverandering zo aanpassen dat het leefbaar blijft. “We hebben nu twee grote opdrachten gekregen waarin Groningen samenwerkt met onder meer Boekarest en het Noorse Bergen. Dat laatste is wel bijzonder, want Bergen ligt op de Hanzeroute waar nog het laatste handelskantoor van de Hanze staat (UNESCO world heritage site). Ook symbolisch is die samenwerking dus erg mooi.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK