Tegen de Zeitgeist en BaMa

Nieuws | de redactie
12 februari 2016 | Met een reeks spannende regioverkiezingen op komst in Duitsland wordt de inhoud van de programma’s van de rechtspopulisten van de AfD ook veel concreter. Zo wil men bijvoorbeeld BaMa afschaffen 'im Alleingang' en minder Engels in HBO en WO accepteren.

De partij van de ‘Putin Versteher’ en bestrijders van de euro, asielzoekers en de islam moet vanwege de Landtag-verkiezingen ook op andere thema’s kleur bekennen. De 16 deelstaten gaan in Duitsland immers over veel belangrijke beleidsterreinen en zijn bijvoorbeeld ten aanzien van onderwijsbeleid, kennisbeleid, onderzoek, HBO, WO en cultuur in hoge mate soeverein.

De minister in Berlijn gaat eigenlijk alleen over studiefinanciering en over lange termijn investeringen in nationale R&D-programma’s. Alles op het terrein van onderwijs en hoger onderwijs moet zij afstemmen met de gezamenlijke conferentie van de 16 deelstaatministers, de Kultusministerskonferenz, KMK.

Klassieke deugden

Nu heeft der Spiegel een blik geworpen op de hoger onderwijs en cultuur paragraaf van de AfD voor de aanstaande verkiezingen in Sachsen-Anhalt, de oostelijke deelstaat rond middeleeuwse steden als Magdeburg, Halberstadt, Quedlinburg en Halle. Die laatste stad was eeuwenlang een van de beroemdste universiteitssteden en geniet culturele roem omdat Georg Friedrich Haendel daar opgroeide en al als 12-jarige organist van de grote kathedraal was.

Voor de scholen in dit voormalig deel van de DDR wil de AfD een krachtige herbezinning op de toon en context van het onderwijs. De historie moet minder focus geven aan de 12 jaar van het Derde Rijk en meer bijbrengen over al het andere dat in vele eeuwen aan moois is verricht door Duitsers. Ook moeten “die klassisch preußischen Tugenden”  weer vooropstaan: “Geradlinigkeit, Gerechtigkeitssinn, Ehrlichkeit, Disziplin, Pünktlichkeit, Ordnungssinn, Fleiß und Pflichtbewusstsein.” Jammer is dan wel dat de AfD-lijsttrekker onder vuur ligt vanwege weinig klassiek-Pruisische deugdelijkheden in zijn handelwijzen rond zijn bedrijf.

Alleingang

In het HO-beleid wil men uit het BaMa-stelsel stappen, zo nodig “im Alleingang” zonder afstemming met anderen. De oude diploma’s en graden van het Duits hoger onderwijs moeten in ere worden hersteld: “die deutschen Studiengänge Magister, Diplom und Staatsexamen.” Tegenover de “linke Zeitgeist” moeten namelijk  “gesunden Menschenverstand und unsere Heimatliebe” gezet worden. Wat het volgens velen juist zo neo-liberale BaMa met de linkse tijdgeest van doen heeft?

De neiging tot centrale overheidsregulering van die ‘Heimatliebe’ is bij de AfD ruim voorhanden. Zo wil men een Ad-Verbruggiaanse richtlijn laten doorvoeren vanuit het onderwijsministerie tegen het Engels in het HO. En meer in het algemeen zelfs geldt dit: “weniger Anglizismen und Englisch im öffentlichen Sprachgebrauch” wordt geeist.

Leitkultur pflegen

Een actieve cultuurpolitiek kan dan moeilijk achterwege blijven en inderdaad is in dit deel van de oude DDR de geest van Thorbecke op dit terrein nog niet erg vaardig. Alsof Honecker nog aan de macht is, maar dan vanuit reactionair-rechts in plaats van stalinistisch-links, verlangt de AfD een “Pflege der deutschen Leitkultur”, die in beleid, repertoire, regie en interpretaties van musea, opera, toneel en orkesten geacht wordt te sturen en in te grijpen. Zij hebben de plicht een “positiven Bezug zur eigenen Heimat” te bevorderen.

De intendanten van opera en schouwburg helemaal. Zij “sollen neben den großen klassischen internationalen Werken stets auch klassische deutsche Stücke spielen und sie so inszenieren, dass sie zur Identifikation mit unserem Land anregen.” Dus minder Pierre Boulez, John Adams of Peter Eotvos in eigentijdse regie en meer ensceneringen in faux-middeleeuwse kostuums van Tannhauser, Lohengrin en dergelijke…… ? 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK