Vluchtelingen voor het ambacht

Nieuws | de redactie
5 februari 2016 | Het Duitse MKB slaat met onderwijsminister Johanna Wanka de handen ineen om 10.000 jonge vluchtelingen op te leiden en aan de slag te zetten in de ambachtelijke bedrijven. "Zo kunnen we ons tekort aan vakmensen toch wat verminderen," zegt de voorzitter van de werkgevers.

Der Spiegel meldt, dat bedrijfsleven en minister samen gaan investeren om 10.000 jongeren te werven en voor te bereiden op bijscholing en werk in de kleinere bedrijven van de ambachtelijke sectoren. Omdat de helft van de vluchtelingen in Duitsland onder de 25 is, leggen zij er de nadruk op zo snel mogelijk hun talenten op te sporen en hen met oleidingen en banen een perspectief te bieden. De bedrijven hebben er veel voor over om het nijpende ‘Fachkräftemangel” langs zoveel mogelijke wegen te helpen oplossen.

Men zal via een drieslag de meest geschikte kandidaten voor een dergelijke aanpak opporen en werven. De arbeidsbureaus zullen de kwalificaties en taalbeheersing testen, het ministerie de aanvullende cursussen en opleidingsactiviteiten ondersteunen en de bedrijven de werkstages en praktijktrainingen daarbij organiseren. 550 trainingscentra vanuit het bedrijfsleven gaan darmee aan de slag. De werkgevers benadrukken dat zij “geen dozenschuivers maar vakmensen willen” en vorig jaar ongeveer 17.000 banen niet vervuld konden worden.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK