WO-cijfers arbeidsmarkt deugen niet

Nieuws | de redactie
22 februari 2016 | Geen enkele WO-opleiding biedt via Studiekeuze123 correcte cijfers over het perspectief op de arbeidsmarkt. De gegevens die de universiteiten hebben aangeleverd blijken niet te kloppen, niet alleen ten aanzien van psychologie. De aspirant-student wordt nu online gewaarschuwd die cijfers niet voor waar aan te nemen.

Het tv-programma ‘de Monitor’ stelde al in november vast dat bij onder meer de psychologen het uitzicht op een baan zeer beperkt is. “Waar hbo-opleidingen dat slechte vooruitzicht ook eerlijk toegeven, lijken universiteiten dit niet te doen. Het percentage afgestudeerde psychologen op WO-niveau dat volgens de voorlichtingsbrochures na anderhalf jaar een baan zou hebben? 86 procent. Bij orthopedagogen zou dit zelfs 91 procent zijn.”

Zelfs Bussemaker zit fout

Na een ander onderzoek van de redactie van het programma bleek, dat de gegevens die de VSNU levert niet kloppen. “Zelfs minister Bussemaker neemt het verkeerd over, “ meldt het programma op zijn site. “Ze beantwoordt Kamervragen die de PvdA stelt naar aanleiding van onze eerdere berichtgeving over de studiebijsluiters. De minister benadrukt het objectieve karakter van de studiebijsluiters.”

“Die worden door studiekeuze123 samengesteld, een samenwerkingsverband van het ministerie van OCW, de hoger onderwijskoepels en studentenorganisaties. Ook de minister neemt de toelichting van Studiekeuze123 over. Het arbeidsmarktperspectief ‘voor de bacheloropleidingen van de universiteiten gaat over het percentage studenten dat 1,5 jaar na het behalen van een masterdiploma, aangeeft een baan op niveau te hebben’.”

Gewoon dom

De woordvoerder van de VSNU reageerde openhartig tegen het tv-programma. “Dom, gewoon dom” zei hij over de verkeerde berekeningen met indicatoren die bij psychologie werden geconstateerd. Nu blijkt inmiddels, dat dit niet alleen in de sfeer van de gamma opleidingen het geval is. Bij alle WO-opleidingen heeft Studiekeuze123 inmiddels de volgende tekst op hun site ingelast:

“Bekijk in één oogopslag hoe deze opleiding het doet in vergelijking met het landelijke gemiddelde van deze opleiding.

LET OP: Het cijfer over de arbeidsmarkt in de bijsluiter Studie in Cijfers is niet juist.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK