Amsterdam onthutst HO
Voor de Raad van Toezicht en de headhunters die de hoofdstedelijke HO-combinatie aan een nieuw bestuur moeten helpen was de vorige week rampzalig. Niet alleen viel het restant van het huidige bestuur verder uiteen, ook lagen alle namen van mogelijke kandidaten op straat. Zo werd van een senator die beschikbaar bleek, meteen misprijzend vastgesteld dat hij niet eens gepromoveerd was.
Alarmbellen in het hoger onderwijs
Bovendien bleek dat de bestuurlijke perikelen allerminst bedwongen waren, een jaar Bunge- en Maagdenhuis. Op het cruciale punt van de coherentie van UvA en HvA was de interne verdeeldheid inmiddels zo groot, dat CvB-lid Hans Amman opstapte. Daar kwam nog bij dat in het Tv-programma Medialogica de indruk ontstond dat men in Amsterdam nog weinig geleerd had van de problemen. Een defensieve, van zich weg wijzende houding viel bij de ex-bestuurders opnieuw op.
Elders in het WO rinkelden de alarmbellen dan ook snel. Men had daar de Amsterdamse protesten eerder nog redelijk soepel weten op te vangen in de eigen omgeving. Men hoopte nu op een nieuw elan bij UvA-HvA, ook omdat men in interim-voorzitter Dymph van den Boom veel vertrouwen heeft. Het nieuwe gedoe maakt daarom nu zeer ongerust.
Schade aan de sector
Zou het in Amsterdam nu opnieuw een janboel worden, dan vreest men voor reputatieschade aan heel het universitair bestuur, zo hoort ScienceGuide. “Straks mogen wij de scherven weer rapen,” klinkt het dan.
Daar komt bij, dat het uitlekken van namen van kandidaten, oordelen over hen en de voorziene sollicitatieaanpak als zeer schadelijk wordt gezien. “Als je mensen op dit niveau en bij zulke functies geen vertrouwelijkheid kunt garanderen in de procedure, waar ben je dan nog?” zegt een collegevoorzitter. “Niemand is dan nog bereid zijn nek uit te steken om aan een universiteit als bestuurder te solliciteren. Dit schaadt echt heel de sector.”