Investeren in slimmere scans

Nieuws | de redactie
17 maart 2016 | Freek Beekman won de FOM Valorisatieprijs 2013 en gaat zijn prijzengeld nu inzetten voor duurzame samenwerking in onderzoek naar ultrahoge-resolutie moleculaire beeldvorming. Zijn technologische doorbraken resulteren in snellere en kwalitatief betere analyses van ziekteprocessen in organen en tumoren.

Beekman is hoogleraar in Delft, oprichter en CEO/CSO van het bedrijf Molecular Imaging Labs. Naast de FOM Valorisatie Prijs won hij in 2015 ‘innovatie van het jaar’ van de World Molecular Imaging Society voor zijn onderzoek naar inhoudelijke en economische verbeteringen van biomedische scanapparatuur.

Op weg naar nieuwe uitvindingen

Bij zijn werk aan tomografische beeldreconstructie en instrumentatie wil hij doorbraken ontketenen in de biomedische moleculaire beeldvorming, onder meer met Single Photon Emissie Tomografie (SPECT). In dit nieuwe project, waarin zowel MILabs als FOM significant investeren, wil Beekman met zijn team G-SPECT doorontwikkelen. De G-SPECT is een systeem met enorme statische single-gamma-detectoren, dat de basis vormt voor zowel hoge resolutie, hoge scansnelheid en lage stralingsdosis voor de patiënt.  

Dit zou een volgende stap te zetten naar snellere en kwalitatief betere analyses van ziekteprocessen in organen en tumoren. En niet de eerste dus, want Beekman heeft al uitvindingen gedaan op het gebied van collimatie- en focusseringstechnieken voor hoogenergetische straling. Deze maken het mogelijk om een heel hoge signaalsterkte uit specifieke organen of tumoren te verkrijgen.

Daarbij zet hij deze fundamentele ontdekkingen zo snel mogelijk om naar nieuwe meetinstrumenten. Daartoe richtte hij het bedrijf  Molecular Imaging Labs (MILabs) op en dat bereikt inmiddels een miljoenenomzet en hij ontwikkelde met zijn team apparatuur die meerdere medische scans tegelijk kan uitvoeren: een PET- en een SPECT-scan.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK