Lerarenpool voor vluchtelingenkinderen

Nieuws | de redactie
22 maart 2016 | Scholen in het basisonderwijs kunnen nu via een online pool leerkrachten zoeken voor het onderwijs aan vluchtelingenklassen. En omgekeerd kunnen leerkrachten zich daarin opgeven om tijdelijk lessen te geven. Er zijn momenteel zo’n 300 extra leerkrachten nodig voor hen.

Volgens het COA zijn er half maart ruim 4400 vluchtelingenkinderen in de basisschoolleeftijd, vandaar deze meest actuele berekening. Ton Groot Zwaaftink, voorzitter Arbeidsmarktplatform PO dat het initiatief hiertoe nam, zegt: Veel vluchtelingenkinderen verhuizen met hun families in relatief korte tijd van locatie naar locatie. Daarom wisselt de vraag naar leerkrachten op een school per periode. Omdat de lerarenpool uitgaat van leerkrachten die tijdelijk les willen geven aan klassen met vluchtelingenkinderen, speel je op die wisselende behoefte in. Zo help je voorkomen dat de kinderen nog meer achterstanden oplopen.”

Ruimte voor detachering

De lerarenpool vluchtelingenklas is gekoppeld aan de Onderwijsvacaturebank voor het primair onderwijs van het Participatiefonds. Scholen kunnen gratis vacatures plaatsen en in de database zoeken naar geschikte kandidaten die een pabodiploma en affiniteit met het lesgeven aan vluchtelingenkinderen hebben. Bijvoorbeeld omdat ze Nederlands als tweede taal (NT-2) hebben gegeven of een opleiding zoals de master Special Educational Needs hebben gevolgd. De leerkrachten voeren hun CV in en geven tegelijkertijd aan in welke regio zij willen werken. Scholen kunnen dan kijken wie zij willen uitnodigen voor een sollicitatiegesprek.

Waarschijnlijk zijn voor het onderwijs aan vluchtelingenkinderen zowel werkzoekende leerkrachten nodig als degene die al verbonden zijn aan een school. Daarom kan ook die laatste groep in overleg met zijn schoolleider zich opgeven voor een tijdelijke detachering. “Zo’n detachering heeft ook voordelen voor de eigen school. Steeds meer scholen krijgen nu of later met het onderwijs aan vluchtelingenkinderen te maken. Als leerkrachten zich daarin verder professionaliseren, werken ze aan hun eigen ontwikkeling en ze brengen ook nieuwe kennis en ervaring de school in,” zegt Groot Zwaaftink.

Schoolbesturen kunnen met hun vragen over het in- en uitlenen terecht bij een daarvoor speciaal ingerichte helpdesk van het Arbeidsmarktplatform PO. Bijvoorbeeld met vragen over noodzakelijke competenties bij leerkrachten of soorten arbeids- of detacheringsovereenkomsten. Ook leerkrachten kunnen met hun vragen bij de helpdesk terecht. Stuur een e-mail naar: info@arbeidsmarktplatformpo.nl.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK