Open access mondiaal maken

Nieuws | de redactie
17 maart 2016 | Een actieplan om wereldwijd open access aan te moedigen, is het doel van een NWO-bijeenkomst. “Dat zoveel toonaangevende deskundigen van over de hele wereld naar Den Haag komen toont wel aan hoe belangrijk zij dit vinden,” zegt Jos Engelen.

Op 21 en 22 maart organiseert NWO met de Global Research Council daartoe een internationale workshop over ‘Removing Barriers: A Global Implementation Plan for Open Access Scholarly Publishing’. Ongeveer 50 voorzitters en experts van wetenschapsfinanciers, universiteiten en uitgevers komen daarvoor bijeen. Zo wil NWO de internationale samenwerking stimuleren die nodig is bij de transitie naar volledige Open Access.

Men zet gedurende het Nederlandse EU-voorzitterschap daarbij in het bijzonder in op een actieplan van onderzoeksfinanciers wereldwijd. Sander Dekker opent deze workshop, want “in het streven naar Open Access van wetenschappelijke publicaties spelen de wetenschapsfinanciers een cruciale rol. Door te eisen dat het onderzoek dat zij financieren toegankelijk moet zijn voor iedereen, wordt de impact van het wetenschappelijk onderzoek maximaal vergroot.”

Direct toegankelijk maken

Het ‘GRC Action Plan Towards Open Access to Publications’ uit 2013 biedt daarvoor een extra grondslag, want dit onderstreept dat Open Access,  evenals de wetenschap zelf, een internationaal karakter heeft. In 2015 maakte NWO al bekend dat alle publicaties die voortkomen uit door NWO gefinancierd onderzoek op het moment van publicatie direct Open Access toegankelijk moeten zijn.

De internationale workshop is een initiatief van NWO-voorzitter Jos Engelen: “De transitie naar volledige Open Access vereist internationale samenwerking. Dat zoveel toonaangevende deskundigen van over de hele wereld naar Den Haag komen toont wel aan hoe belangrijk zij dit vinden.”

De uitkomsten van de workshop worden gepresenteerd op de Open Science-conferentie in het kader van het Nederlandse EU-voorzitterschap (4-5 april in Amsterdam) en op de volgende jaarlijkse vergadering van de GRC (25-28 mei in New Delhi).


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK