Opnieuw plagiaatrel rond Duitse minister?

Nieuws | de redactie
9 maart 2016 | Angela Merkel raakte al twee bewindslieden kwijt vanwege beschuldigingen tegen hun proefschrift. Vandaag zal duidelijk worden of een derde minister vanwege plagiaat en verkeerd citeren haar titel moet verliezen. Kan Ursula von der Leyen dan aanblijven?

Voor Merkel en haar CDU staat in deze zaak veel op het spel. Minister Von der Leyen is een van de zwaargewichten in het kabinet en de partij. Zij heeft al zware posten bekleed en is nu de eerste vrouw die als minister op Defensie is gekomen. Haar naam wordt vaak genoemd als de vraag aan de orde naar een mogelijke opvolger van Merkel.

Omdat Von der Leyen bovendien als een perfectionistisch mens en ambitieuze politica bekend staat, is de beschuldiging dat zij gerommeld zou hebben met haar proefschrift extra pijnlijk. Daar komt nog bij dat zij lang in de medische wetenschap heeft gewerkt en relatief laat de overstap naar de politiek maakte. De bloggers van ‘Plattform VroniPlag Wiki’ hebben bovendien al eerder slachtoffers gemaakt in de polititiek. Zowel minister Zu Guttenberg als onderwijsminister Annette Schavan moesten eraan geloven en stapten op. Het vertrek van Schavan was in het bijzonder een klap voor merkel, omdat zij als een van weinige vrienden en vertgrouwelingen van de Kanzlerin in haar eigen partij gold.

Vanmiddag beraadt de ‘Senat’ van de ‘Medizinische Hochschule Hannover’ zich over de aanklacht tegen de minister en de uitkomsten van het onderzoek naar haar dissertatie uit 1991. Aan die academische instelling heeft Von der Leyen vele jaren gewerkt, voordat zij de politiek in ging. Volgens Der Spiegel zou de ‘Senat’ tegen 18.00 uur met een conclusie naar buiten komen.   


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK