Pact voor slimme duurzaamheid

Nieuws | de redactie
4 maart 2016 | Hij was lector bij Saxion en trekt nu als gedeputeerde het economisch beleid van Gelderland. Michiel Scheffer jaagt daarbij het nieuwe Techniekpact Smart & Sustainable aan om “onderwijs en arbeidsmarkt meer en beter met elkaar te verknopen. En zo manieren te vinden om mensen om te scholen of langer met plezier aan het werk te houden.”

Onderwijs en bedrijfsleven in Gelderland lanceren dat Techniekpact daartoe vandaag om het verhogen van de instroom in de techniek in Oost-Nederland een extra impuls te geven. Dat is nodig ook, onderstreept D66-bestuurder Scheffer.  Hij heeft te maken met “een provincie waar begrippen als smart industry, internet of things, living labs en duurzaamheid verbonden zijn met de topsectoren Health, Energy en Water. Nijmegen kent bijvoorbeeld de Health Valley, de regio Arnhem staat bekend om de innovaties op het gebied van energie en in het Rivierengebied staat de watersector centraal. Niet zo vreemd dus dat in het Techniekpact  de thema’s Smart en Sustainable en de sectoren Health, Energy en Water centraal staan.”

Beter verknopen

Doel van het Techniekpact is het verhogen van de instroom in de techniek in Gelderland. Zo telt de provincie 15.000 technische vacatures. “Maar daar staat tegenover dat er 60.000 werklozen zijn. Genoeg potentieel dus, al kan een groot deel van de werklozen niet zonder meer in de techniek aan de slag. Het Techniekpact moet hier verandering in brengen, door onderwijs en arbeidsmarkt meer en beter met elkaar te verknopen. En zo manieren te vinden om mensen om te scholen of langer met plezier aan het werk te houden.”

Dat verknopen moet zich niet alleen richten op nieuwe ontwikkelingen, maar ook kritisch kijken naar wat van voorheen minder goed is gaan functioneren en dat herijken.Scheffer laat dat aan de hand van een voorbeeld zien. “De mbo-opleiding Sound & Vision is razend populair. Maar er zijn de afgelopen jaren meer jongeren aan deze opleiding afgestudeerd dan de markt aankan. Daar zit dus veel werkloosheid. Tegelijkertijd is er veel werkgelegenheid in de installatietechniek. Omdat beide opleidingen veel raakvlakken vertonen, is het niet zo heel ingewikkeld om die jongeren om te scholen. Maar onderwijs en bedrijfsleven moeten elkaar dan wel weten te vinden. En daar komt het Techniekpact om de hoek kijken.”

Etalage en platform

Hij noemt het ook tegen deze achtergrond “bittere noodzaak”, dat onderwijs en bedrijfsleven meer met elkaar gaan samenwerken. “Technologische innovaties gaan enorm snel. Denk aan de toenemende digitalisering of de ontwikkeling van 3D-printing. Onderwijs en bedrijfsleven moeten elkaar daarom echt weten te vinden. Anders missen afgestudeerden – en daarmee ook de bedrijven waar die afgestudeerden aan de slag gaan – de boot. Het mooie aan het Techniekpact is dat het niet alleen bestaande samenwerkingsprogramma’s in de etalage zet, maar ook een platform biedt aan nieuwe, innovatieve initiatieven.”

Kees Boele van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen staat met Scheffer voor diezelfde uitdagingen, geeft hij hierbij aan. Zijn hogeschool heeft ook om die redenrecent haar nieuwe instellingsplan ingericht langs de lijnen van regionale prestatieafspraken: “We zetten alles op alles om onze technische opleidingen in de etalage te zetten en zo te voldoen aan de groeiende vraag naar technici. Tegelijkertijd kan het technische beroepsonderwijs niet zonder betrokken bedrijven. Samenwerking over de grenzen van het onderwijs heen is dan ook een essentiële vereiste voor onze studenten en medewerkers. Met het Techniekpact willen we hier een stimulans aan geven.”

 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK