Praat met Boris

Nieuws | de redactie
7 maart 2016 | “Wie wil weten of we uit de EU zouden moeten stappen, moet met Boris praten.” De Britse HO-minister Jo Johnson kon het niet laten. Hij bedoelde alleen niet zijn eurofobe broer, maar de Poolse CvB-voorzitter van Cambridge. “Free movement of people makes it easier for our universities to attract the best talent.”

Jo Johnson draait er niet omheen. De argumentatie van zijn broer en de anderen van de ‘Weg uit de EU’ campagne deugt niet, zolang zij geen serieus alternatief weten te formuleren, waarmee de Britten hun leidende rol als kennis- en innovatiecentrum kunnen behouden en verder versterken. In een opiniestuk voor de Financial Times geeft hij aan, welke afwegingen hij ernstig wil nemen en welk perspectief centraal zou moeten staan in de discussie.

“European research funding offers a good example of how the EU can get things right — and of how the UK benefits from a seat at the table when the rules are framed in Brussels. We have successfully argued for EU research money only to flow to where the best science is done, regardless of geography or pork barrel pressures. And because of the excellence of our research base, we end up winning an outsized slice of EU research programmes.”

De gedachte van zijn broer en zijn anti-EU kameraden, dat een land ook prima zonder lidmaatschap van de EU kan blijven mee profiteren van de lange termijn investeringen in kennis vanuit ‘Brussel’, ontnuchtert Johnson daarbij meer even direct. “Some argue that non-EU countries also benefit from EU science. But there is a big difference. They may be part of the European Research Area but they do not sit at the table when the European Council or Parliament set rules or decide budgets.”

Levert exit meer op dan?

“To keep our knowledge factories winning Nobel Prizes, we must in addition recognise that research is rarely a solitary undertaking or even a narrowly national one. About half of UK research publications now involve cross-border collaborations. And EU countries are among our most crucial partners, representing nearly half of our overseas collaborations. Free movement of people makes it easier for our universities to attract the best talent.”

De tegenstanders van de EU zullen daarom moeten beargumenteren waarom en hoe hun aanpak dezelfde of betere resultaten gaat opleveren voor de toekomst van kennis en innovatie, die cruciaal zijn voor de bloei van het VK, aldus Jo Johnson. “Those who want Britain to leave the EU must explain how they will sustain the same levels of investment and the same depth of partnership under different circumstances.”

Die argumenten zijn nog nergens op tafel gelegd en dat leidt hem tot een scherpe conclusie: “A vote to leave would be a leap into the dark that would put our status as a science superpower at risk. That is why I will be joining Boris in making a positive case for Britain’s future in a reformed EU.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK