Prins Friso Prijs voor HBO alumnus
Horeman is na zijn opleiding in het technisch HBO in Alkmaar doorgegroeid tot Director of Operations and Technology van MediShield, Technology Director of Surge-On Medical en Research fellow BioMech engineering aan de TU Delft. “Tim kan worden getypeerd als een echte ingenieur, voortgedreven door een duidelijke visie. Hij heeft de ambitie en het vermogen om zijn innovatieve ideeën om te zetten in echte producten, waarmee hij een stuk van de gezondheidszorg daadwerkelijk verbetert”, zei juryvoorzitter Micaela dos Ramos.
Praktisch en vrij oplossen
Hij studeerde tussen 2000 en 2004 Werktuigbouwkunde bij Inholland Alkmaar en specialiseerde zich in mechatronica. Daarna ging Horeman verder in de Biomedische Technologie aan de TU Delft en promoveerde in dit vakgebied. Alsof dat nog niet genoeg was, richtte hij vervolgens enkele bedrijven op.
Horeman ziet zijn opleiding bij Inholland als een basis voor zijn latere carrière. “Ik leerde bij Inholland veel over onderzoek in projectverband. Bij een universiteit zijn de vraagstukken interessant maar ook heel elementair; de praktische toepasbaarheid van hetgeen je onderzoekt komt niet altijd aan bod. In het HBO is dat andersom: je lost een praktisch probleem op en bent daarbij vrij in het kiezen van de middelen.”
Als ingenieur die veel te maken heeft met praktische problemen in de medische sector, profiteert hij van deze kennis en vaardigheden vanuit het HBO tot de dag van vandaag. “Als student werktuigbouwkunde kon ik de faciliteiten in de grote labs gebruiken om problemen te analyseren. Dat vond ik heel inspirerend.” Ook wat betreft het runnen van een eigen onderneming, zoals hij later ging doen. “Inspirerende mastervakken, de samenwerking van Inholland met een lokale Alkmaarse incubator voor startups en de multidisciplinaire omgeving van de hogeschool droegen daaraan bij.”
Verhaal moeet kloppen
Horeman en zijn collega’s houden zich als ingenieurs en artsen vooral bezig met het ontwikkelen van trainingssystemen en instrumenten die de chirurgische vaardigheden van toekomstige artsen zullen verbeteren. Horeman gelooft in zijn ontwerpen. Dat moet ook wel, zegt hij. “Anders kom je niet ver als ingenieur, zeker niet in het medische veld. Dat is enorm lastig, want iedereen heeft er zijn eigen ideeën over en wil daar niet vanaf. Je verhaal moet daarom kloppen. Het ontwerp van veel medische instrumenten is veertig, vijftig jaar oud. De standaard kan hoger, maar er zijn technische, praktische en financiële obstakels die innovatie tegenhouden.”
Daarom houdt Horeman zich bezig met de techniek de procedures rondom de ontwikkeling van innovatieve instrumenten. “Daarvoor moet je een insider zijn en sleutelpersonen van je plannen kunnen overtuigen. Dat zijn organisatorische vaardigheden die ik niet op de universiteit leerde, maar wel dankzij het projectmatige onderwijs van Inholland.”