Universiteit Antwerpen kiest nieuwe rector

Nieuws | de redactie
18 maart 2016 | Prof. Herman Van Goethem is verkozen tot rector van de Universiteit Antwerpen. Van Goethem won in de tweede ronde van de huidige rector, prof. Johan Meeusen. “UAntwerpen moet een sterkhouder zijn die de ruime regio meer aanstuurt en zich zo internationaal profileert”, aldus de kersverse rector.

Dat de nieuwe rector een jurist zou zijn, was vooraf al bekend. De professoren Herman Van Goethem en Johan Meeusen namen het immers tegen elkaar op. In de eerste stemronde vorige week werd het een nek-aan-nekrace: Johan Meeusen klokte af op 49,40%, Herman Van Goethem op 48,06%. Omdat geen van beide kandidaten 50% van de stemmen haalde, volgde er van 14 tot 18 maart een tweede stemronde. De uitgebrachte blanco stemmen telden ditmaal niet meer mee.

Uit alle geledingen

“De verkozen kiesmannen en -vrouwen uit alle geledingen van de universiteit konden de voorbije dagen opnieuw hun stem uitbrengen, net zoals alle professoren met een aanstelling van minstens 50%”, zegt Serge Simon, voorzitter van het Centraal Stembureau van de Universiteit Antwerpen. “De stemming gebeurde elektronisch.”

Het Centraal Stembureau kwam vrijdagochtend bij elkaar en riep even later prof. Herman Van Goethem uit tot winnaar. Hij haalde 344 stemmen (51,4%), tegenover 325 voor prof. Johan Meeusen (48,6%). Er was een opkomst van 97,4%.

Herman Van Goethem (°1958) doceert onder meer Politieke en Institutionele Geschiedenis van België, en Geschiedenis en Beeld. Hij is ook conservator en algemeen directeur van Kazerne Dossin in Mechelen. Die taak geeft hij binnenkort uit handen, om zich volledig toe te leggen op zijn taak als rector.

In ijltempo heb ik deze steile berg beklommen

“Dank aan de zovele kiezers die me hun vertrouwen gaven. In de afgelopen maanden ontmoette ik vele gedreven mensen en het stemt me hoopvol met hen te kunnen samenwerken. In ijltempo heb ik deze steile berg beklommen, dit kon alleen dankzij de vele aanmoedigingen onderweg.”

“Het studentvriendelijke klimaat aan UAntwerpen is en blijft een grote troef, maar laten we ook meer inzetten op de democratische instroom van kwaliteitsvolle studenten. Ook wil ik onze onderzoekers meer vertrouwen geven. Ze zullen beter gewaardeerd worden en sterker kunnen doorgroeien. Laten we bovendien de Universiteit Antwerpen beter positioneren in de ruime grootstedelijke regio. De universiteit kan een labo en motor voor verandering worden in de moderne grootstad van de eenentwintigste eeuw, hier en elders in de wereld.”

Van Goethem wordt binnenkort als rector-elect voorgedragen aan de Raad van Bestuur. Op 1 oktober 2016, bij de start van het nieuwe academiejaar, wordt hij de derde rector van de eengemaakte Universiteit Antwerpen, na de professoren Francis Van Loon en Alain Verschoren. Zijn ambtstermijn loopt tot 2020.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK