Utrecht bij de mooiste

Nieuws | de redactie
31 maart 2016 | De universiteitsbibliotheek van Utrecht is uitverkoren onder de mooiste ter wereld. De historisch-bouwkundige James Campbell zocht voor zijn ‘The Library. A World History’ die bibliotheken die “a total work of art” zijn. Als ware het een Wagneriaans Gesamtkunstwerk voor het boek.

De uitgever zegt over zijn werk en het boek waarin dit is bijeengebracht: “Book collections have always served ?to display their owners’ culture and learning and the word ‘library’ has come to ?mean not only the books themselves, but also the buildings that house them. Each age and culture has moulded them to reflect its own priorities and preoccupations – mirroring the history of civilization itself.”

Ever more spectacular

“In its highest form the library became ?a total work of art, combining painting, sculpture, furniture and architecture. From their designs for the libraries of ancient Rome to those of the Bibliothèque Nationale in Paris, architects have sought to outdo each other by producing ever more spectacular settings.”

“The author and photographer have travelled the globe, documenting some eighty libraries. Architectural historian James Campbell contributes an authoritative and highly readable account. Will Pryce is one of the world’s leading photographers of interiors and architecture. Arresting and technically flawless, his photographs are both lucid and deeply atmospheric.”

Bij een selectie uit het boek voor CNN van de allermooiste bibliotheken is ook die van de UU opgenomen. De fotograaf Will Pryce met wie Campbell het boek samenstelde, noemt deze de beste oplossing die zij zijn tegengekomen voor het maken van een bibliotheek in deze tijd. De schijnbare eenvoud van de buitenkant van het gebouw maakt de bijzondere verdeling van ruimtes binnenin des te verrassender. En de bibliotheek was volgens Pryce bijzonder geliefd onder de studenten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK