Wim van Saarloos naar KNAW

Nieuws | de redactie
15 maart 2016 | NWO-bestuurder en oud-FOM-directeur Wim van Saarloos wordt vicepresident van de KNAW. In die rol gaat hij ook actief meebesturen en zo “wordt de bestuurskracht van de KNAW versterkt,”aldus de Akademie.

De KNAW maakt bekend dat Wim van Saarloos per 1 september aan zal treden als vicepresident. Door een reglementswijziging is de vicepresident voortaan qualitate qua opvolger van de zittende president. Nieuw is ook dat de vicepresident, net als de president, geacht wordt drie dagen per week beschikbaar te zijn.

Gelauwerd en verbindend

Wim van Saarloos verrichtte baanbrekend onderzoek in de theoretische fysica, onder meer naar instabiliteit van golffronten en naar granulaire materie. Hij ontving nationale en internationale blijken van erkenning voor zijn wetenschappelijke werk. Zo werd hij in 2007 benoemd tot fellow van de American Physical Society en kreeg hij in 2008 de Physicaprijs toegekend. In 2004 werd hij lid van de KNAW.

De Akademie wijst er bij deze benoeming op, dat voortaan zowel de president als de vicepresident drie dagen per week aan bestuurlijke taken tijd kunnen besteden  en zo wordt de bestuurskracht van de KNAW versterkt, in lijn met het advies van de commissie die de KNAW in 2014 evalueerde. José van Dijck noemt in haar reactie Van Saarloos “een gelauwerd wetenschapper, maar ook een voortreffelijk bestuurder en een verbindend leider.”

Op ScienceGuide publiceerde Van Saarloos een pleidooi voor Nederland als Onderzoek en Innovatie Delta. Hoeveel investeringen in vernuft het kabinet en de samenleving en economie kunnen opleveren, rekende hij op Prinsjesdag met een actueel voorbeeld voor aan minister Dijsselbloem en zijn collega’s. “We hebben een bijzonder voorbeeld van het opvallende terugverdienvermogen van de fysica. Minister Dijsselbloem heeft aangekondigd URENCO, dat als spin-out uit het FOM-onderzoeksinstituut AMOLF is voortgekomen, te willen verkopen. Alleen al met de voorziene opbrengst van €3 à €4 miljard zullen alle vroegere investeringen in de Nederlandse fysica zijn terugverdiend.” 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK