Zelf de energieslurper zoeken

Nieuws | de redactie
1 maart 2016 | Het Centre of Expertise Energy van de Hanzehogeschool onderzoekt samen met studenten projecten op het gebied van energietransitie. Wat slurpt de meeste energie in uw huis? Waar in de woning lekt het meeste weg? Op die manier leren bewoners bewust met energie om te gaan.

In de provincies Groningen, Friesland en Drenthe bestaan veel initiatieven om energie op een andere, betere en efficiëntere manier te gebruiken. Hierbij wordt een keur aan partijen betrokken: van onderwijs tot bedrijfsleven, van burger tot woningbouwcorporatie.

Thuis zelf meten

Carina Wiekens van het Centre of Expertise Energy begeleidt en onderzoekt -samen met een team van studentonderzoekers- projecten op het gebied van energietransitie. De laatste twee acties zijn ‘Speur de energieslurper’ en ‘Check je warmtelek’. Er wordt nauw samengewerkt met Gasunie, DIT (Drenthe In Transitie, een samenwerking van de 12 Drentse gemeenten en de provincie Drenthe) en Buurkracht (een initiatief van Enexis Holding N.V.),

Teams van medewerkers ontvangen een informatiepakket, een rekenmachine op zonne-energie en een aantal energieverbruiksmeters. Ze meten daarmee het verbruik van hun apparaten in huis, delen onderling de resultaten en koppelen die vervolgens terug aan de onderzoekers. Tijdens een slotbijeenkomst worden de resultaten besproken.

De deelnemers komen er zo achter waar hun grootste energieslurpers zitten en dat bijvoorbeeld hun oude vriezer dringend aan vervanging toe is. De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers massaal schakelaars kopen om het sluipverbruik tegen te aan. Op dit moment doet een groot aantal Gasuniemedewerkers aan de actie mee, in maart gaat de volgende speuractie van start bij de provincie Drenthe.

Energiebewustzijn vergroten

Bij het project ‘Check je warmtelek’ gebruiken teams een warmtecamera en bekijken waar de warmtelekken in hun woning zitten. Ook checken ze het huis van de buren, vrienden en familie. Het maken van goede warmtebeelden is niet gemakkelijk, maar gelukkig helpen diverse experts (zoals de Gasunie) mee.

Met beide acties wordt het energiebewustzijn van de bewoners vergroot. Doordat zij een overzicht van hun energiegebruik in huis maken, zowel van apparaten (elektriciteit) als warmte (meestal gas), de resultaten onderling bespreken en feedback krijgen van de onderzoekers, blijkt dat er al tijdens het project energiebesparende maatregelen worden getroffen.  Deelnemers aan het project zijn zeer te spreken over het onderzoek. De acties worden door hen gemiddeld met een acht beoordeeld. 


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK