Amsterdam heeft weer bestuur

Nieuws | de redactie
19 april 2016 | De kogel is door de kerk. Geert ten Dam wordt de nieuwe collegevoorzitter van de UvA/HvA en Karen Maex wordt de nieuwe rector magnificus van de universiteit. Voor een jaar. Wat willen zij in Amsterdam bereiken en wat betekent dat voor de toekomst van UvA en HvA samen?

Het is onrustig in het Amsterdams hoger onderwijs. Na de Bunge- en Maagdenhuisperikelen is het rumoer geen moment meer verstomd en ook de zoektocht naar een opvolger van de een jaar geleden vertrokken collegevoorzitter Louise Gunning is met veel gedoe gepaard gegaan. Nog voor er goed en wel een voorzitter gevonden was, viel het bestuur van de dubbele instelling verder uiteen en lagen – nog pijnlijker –  de namen van kandidaten voor het voorzitterschap al op straat.

Optimaal leren functioneren

Eén van die namen was de oud-voorzitter van de Onderwijsraad Geert ten Dam. Ondanks de moeizame procedure lijken UvA en HvA dan eindelijk een nieuw boegbeeld gevonden. Een boegbeeld met wortels in de academie bovendien: Ten Dam is hoogleraar onderwijskunde op de Amsterdamse universiteit en sinds 2010 voorzitter van de Pedagogiek, Onderwijskunde en Lerarenopleidingen.

Haar visie op onderwijs is interessant, juist nu de samenwerking van UvA en HvA op de tocht staat. Een jaar geleden reflecteerde Geert ten Dam uitgebreid over de rol van het hoger beroepsonderwijs en het HO in den brede. “Vakkennis is nog steeds belangrijk voor arbeidsmarktsucces, maar vakoverstijgende competenties als analytisch, onderzoekend en reflectief vermogen, sociale vaardigheden en kunnen samenwerken, spelen een steeds belangrijkere rol om als professional optimaal te functioneren,” stelde Ten Dam in een essay bij de HAN.

Mieux sauter

Karen Maex volgt de alom gewaardeerde rector Dymph van den Boom op. Haar komst naar Amsterdam ging overigens evenmin over rozen. De Leuvense geleerde werd in haar eigen KU net geen rector en verhuisde vervolgens naar Amsterdam om decaan van de gefuseerde bèta-faculteit van VU en UvA samen. Alleen die benoeming viel helemaal verkeerd. Velen vonden dat de besturen voorbarig en zonder draagvlak bij de medewerkers dit hadden doorgedrukt. De fusie ging niet door.

Dat nam niet weg, dat Maex als persoon veel waardering wist te oogsten en nu via een ‘reculer pour mieux sauter’ de stap naar het rectoraat zet. In overigens niet minder getroebleerde omstandigheden dan destijds bij de bèta-benoeming. Bij deze stap kreeg zij direct een vleugje Vlaamse generositeit mee, waar Amsterdam wellicht een voorbeeld aan kan nemen. De man die haar bij de rectorsverkiezing in Leuven versloeg, Rik Torfs, wenste haar “hartelijke gelukwensen” in een tweet over haar stap bij de UvA.   

Gaan de kersvers UvA-HvA-voorzitter en rector hun visie nu met elan uitwerken in Amsterdam? En gebeurt dat nog samen binnen één HO-verband? De toch wat onverwachte terugkeer van Hans Amman in het gezamenlijke bestuur lijkt te betekenen dat de UvA en HvA gesplitst gaan worden door de Raden van Toezicht, om zo gezag te herwinnen bij het opstandig personeel. Geert ten Dam zou dan de nieuwe voorzitter van een universiteit zonder hogeschool worden. Volgt Jet Bussemaker, de oud-rector aldaar, dan uiteindelijk in 2017 Louise Gunning als collegevoorzitter van de HvA op?


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK