Maastricht jubileert in top

Nieuws | de redactie
11 april 2016 | Dit jaar is de Universiteit Maastricht veertig jaar oud. En juist nu stijgt zij in de wereldranking van jonge universiteiten naar plaats vier. Voorzitter Martin Paul is verheugd, want hij ziet in die lijst juist veel nieuwe, jeugdige concurrenten oprukken.

“Wel mooi, toch?” zegt Paul over deze ranking waarin Maastricht al van het begin hoog genoteerd heeft gestaan. De doorgaande stijging is in elk geval een indicatie, dat de lange termijn strategie met Brightlands en de ontwikkeling van grote triple helix kenniscentra als Chemelot en de Health Campus internationaal hoog ingeschat wordt. De recente investeringen uit Europa, onder meer in het werk van Clemens van Blitterswijk, wijzen daar eveneens op.

Nieuwe namen verwacht

Martin Paul analyseert deze ‘jonger dan vijftig’-ranking niettemin met een realistische blik vooruit. “Deze hoge score is wel meteen een forse uitdaging. Kijk maar naar de ontwikkelingen die deze ranking ook illustreert. Je ziet een groot aantal jonge universiteiten die sterk in opmars is. Vooral n Azië wordt de kwaliteit van hun wetenschappelijke bijdrage snel steeds sterker.”

In de top van de jonge instellingen verwacht hij de komende jaren dan ook een aanzienlijke dynamiek. “Lausanne, de TH daar, zal zich wel weten te handhaven als echte topuniversiteit. Maar ik verwacht heel wat nieuwe namen die in de top 10 zullen gaan komen.”

Maastricht kan zelf nog tien jaar ‘meedoen’ in deze ranking, tot haar vijftigste verjaardag. Met een lach vertrouwt Martin Paul ScienceGuide toe, dat “het misschien beter was als we nu al vijftig waren geweest. Om  op zo’n hoge plek in die lijst te eindigen als universiteit is natuurlijk heel mooi. Maar we geven het niet op, we zijn net veertig, dus nog heel jong.” 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
«

ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.

Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan

OK