Ook André Kuipers leert door

Nieuws | de redactie
20 april 2016 | “Wat Koen Geurts heeft gepresteerd, dat is gewoon grandioos.” André Kuipers roemt deze spreker op de Wissenstag, die de landing op komeet 67/P leidde. En hij onderstreept de lessen daaruit voor ons land en de doorwerking van het Techniekpact.

Op het jaarcongres van het Techniekpact trok Kuipers de lessen die voor hem wezenlijk waren uit de ervaringen met de triple helix bij de stimulering van bèta en techniek. Dat deze samenwerkingsvorm  zich op de Hannover Messe opnieuw krachtig zal presenteren vanuit ons land juicht hij van harte toe. Zelf trad hij daar in 2014 op, onder meer als begeleider van Angela Merkel in het Nederlandse paviljoen.

Over het optreden van Koen Geurts op de Wissenstag 2016 op maandag 25 april zei Kuipers onder meer: “Dat vind ik geweldig. Met Rosetta en de landing op die komeet hebben ze een grote prestatie geleverd. Dat hem dat lukte is grandioos.”

Lessen uit het pact

Daar kan ons land lessen uit trekken bovendien. De discussies en het delen van ervaringen in het Techniekpact leveren voor Kuipers de volgende kernpunten op:

-We moeten ‘doorleren’ mogelijk maken. Dat klinkt zo gewoon, maar is dat niet. Mensen moeten in hun werk en eerst al in de school steeds aangemoedigd  worden door te leren. Voor werkende mensen moet je dat veel meer mogelijk maken. Zowel binnen de bedrijven zelf ruimte bieden, als in de opleidingen hen de ruimte geven.

-Je ziet dat kennis steeds sneller veroudert. Zie ik ook bij mezelf. Heel veel werkenden hebben een ‘outdated’ kennisbasis. Die moeten wij allemaal  opkrikken, steeds opnieuw en vaker. Ook dat is een vorm van dat aldoor doorleren. Dat geldt ook voor de docenten, die de kennis moeten overbrengen om die op te krikken. De motivatie om zo te leren en te werken maakt dat mensen doorstijgen kunnen. Dat geeft nieuwe kansen en energie.

-We moeten helemaal niet somber doen. Kijk nou zo’n Koen Geurts! Grandioos is dat toch. Het Techniekpact zelf motiveert ook. Het is zeer levendig, dat valt mij echt op. Vaak worden plannen met veel bombarie aangekondigd en dan zakken ze weg. Je hoort er na een paar jaar dan weinig meer van. Dit pact doet het juist goed. Het levert resultaten, bijvoorbeeld dat er nu meer studenten zijn die bèta en techniek zijn gaan doen.

-Er moet nog extra accent worden gezet bij de deelname van meisjes. Tandje erbij, vooral in het MBO kan het nog beter. Mijn nieuwe collega ‘boegbeeld van het pact, Ans Hekkenberg, zet zich daar helemaal op in.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK