Prestigieuze Europese beurs voor UM-professor

Nieuws | de redactie
8 april 2016 | Prof. dr. Clemens van Blitterswijk van de Universiteit Maastricht, ontvangt de meest prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor individuele onderzoekers. Met de beurs van ruim 2,5 miljoen euro gaat hij leiding geven aan een vierjarig onderzoeksproject om nieuw weefsel te ontwikkelen.

De hoogleraar weefselherstel aan de UM gaat met zijn beurs het onderzoeksproject starten ‘ORCHESTRATE- Building complex life through self-organization: from organ to organism’. De Advanced Investigator Grants worden door de European Research Council uitgereikt aan gevestigde, toonaangevende wetenschappers die zeer innovatief, vernieuwend onderzoek doen. Vorig jaar kreeg Van Blitterswijk ook al koninklijk bezoek. Koning Willem Alexander was toen zeer onder de indruk van het onderzoek van de UM-professor. Ook kreeg van Blitterswijk in 2015 uit handen van minister Bussemaker de Huibregtsenprijs 2015.

Uit zichzelf weefsel vormen

Met de ERC beurs gaat Van Blitterswijk nieuwe weefsels ontwikkelen. De grootste uitdaging in de regeneratieve geneeskunde is het zodanig beïnvloeden van (stam)cellen dat zij uit zichzelf complexe weefsels vormen. Weefsels bestaan uit verschillende celtypen die door zelforganisatie een driedimensionale structuur vormen. Die intrinsieke zelforganiserende capaciteit kan gestimuleerd worden met nieuwe platforms voor celculturen, waarmee men de ontwikkeling tot een bepaald type cel kan orkestreren.

Zo kunnen complexe weefsels, organen en zelfs organismen worden gecreëerd. Met de ERC beurs worden nieuwe platforms voor celculturen ontwikkeld en wordt het mechanisme van zelforganisatie nader onderzocht. Deze kennis wordt vervolgens in het lab toegepast met de ontwikkeling van alvleesklierweefsel (eilandjes van Langerhans), hypofyseklieren en muis blastocysten (een embryonaal ontwikkelstadium).

Meest ondernemende wetenschapper

Prof. dr. Clemens van Blitterswijk (1957), een van de drie universiteitshoogleraren van de Universiteit Maastricht, is toponderzoeker op het gebied van weefselregeneratie en vestigde zich in 2014 in Maastricht met het onderzoeksinstituut MERLN (Institute for Technology-Inspired Regenerative Medicine). Van Blitterswijk is sinds 2012 lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en werd deze maand benoemd tot lid van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. In 2012 werd hij uitgeroepen tot meest ondernemende wetenschapper van Nederland.

Het instituut MERLN richt zich onder andere op de ontwikkeling van ‘slimme’ biomaterialen die leiden tot weefselherstel via stamcellen van de patiënt zelf. Met zijn instituut levert Van Blitterswijk een belangrijke bijdrage aan de Kennis-As Limburg, het tienjarige investeringsprogramma van de Provincie Limburg, Universiteit Maastricht, Maastricht UMC+ en Zuyd Hogeschool in de Limburgse kennisinfrastructuur.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK