Rutte en Bussemaker naar Hannover

Nieuws | de redactie
19 april 2016 | Het kabinet heeft officieel bekend gemaakt dat de premier en minister Bussemaker naar de Wissenstag op de Hannover Messe komen, die ScienceGuide met zijn partners daar organiseert. Rutte “onderstreept de overtuiging dat innovatie juist tot stand komt als bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen en de overheid samenwerkingsverbanden aangaan."

Het kabinet illustreert het belang van deze ‘Olympiade van R&D en hightech’ met de volgende gegevens: “met circa 6500 internationale exposanten is de Messe de grootste innovatie- en technologiebeurs ter wereld. Jaarlijks ontvangt de beurs circa 200.000 bezoekers uit 70 landen. Er staan dit jaar ruim 120 Nederlandse exposanten op de Hannover Messe.” Ook president Obama komt dit jaar, omdat de USA het partnerland 2016 is, zoals Nederland dat in 2014 was.

U leest de bijdrage van premier Rutte over de betekenis van zijn komst naar de Wissenstag en de Messe hier. “In the Netherlands we refer to the partnership between businesses, knowledge institutions and government agencies as the ‘triple helix’ of innovation. In 2014, when the Netherlands was partner country, we brought all of these stakeholders together at the ‘Wissenstag’, a meeting place at the heart of the Hannover Messe. This proved so popular that it has now been made a permanent feature at the fair, an initiative I can only applaud.”

Ook bij NIKHEF en Einstein 

De RVD bracht hierover het volgende naar buiten.

“Minister-president Rutte en minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zijn maandag 25 april aanwezig bij de Hannover Messe, de grootste industriële beurs ter wereld. Het bezoek onderstreept de sterke band tussen de Nederlandse technologische industrie met Duitsland.

Tijdens een rondleiding langs drie Nederlandse paviljoens bezoekt de minister-president vernieuwende hightech bedrijven en is hij aanwezig bij de intentieverklaring tussen Nikhef (The National Institute for Nuclear Physics and High Energy Physics) en het Albert Einstein Instituut. De minister-president spreekt tijdens de opening van de Wissenstag, een conferentie over open innovatie binnen de Hannover Messe. Hij onderstreept de overtuiging dat innovatie juist tot stand komt als bedrijfsleven, onderzoeksinstellingen en de overheid samenwerkingsverbanden aangaan. Tot slot heeft hij een ontmoeting met minister-president Stephan Weil van Niedersachsen.

Minister Bussemaker richt zich tijdens haar bezoek aan de Hannover Messe speciaal op het onderwerp ‘human capital’: welke vaardigheden zijn nodig voor de beroepen van de toekomst en hoe trekken we een diversiteit aan toptalenten aan? De bewindsvrouw lanceert een nieuw NWO-programma dat tot doel heeft internationaal, wetenschappelijk, vrouwelijk toptalent aan te trekken. Ook is zij op de Wissenstag aanwezig bij de start van een project dat het Europese techniekonderwijs moet stimuleren. De Universiteit Twente zal met 300 middelbare scholieren naar de beurs komen en gaan daar in gesprek met de minister over studiekeuzes en het belang van technologie en innovatie voor de samenleving.

Voorafgaand aan zijn programma op de Hannover Messe dineert de minister-president op zondagavond met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en start-ups.

De Hannover Messe 2016 vindt plaats van 25 tot en met 29 april en is met circa 6500 internationale exposanten de grootste innovatie- en technologiebeurs ter wereld. Jaarlijks ontvangt de beurs circa 200.000 bezoekers uit 70 landen. Er staan dit jaar ruim 120 Nederlandse exposanten op de Hannover Messe.”

Kennis, water en komeet

Op de Wissenstag van ScienceGuide met PBT en de USA STEM Education Coalition zal minister Bussemaker de lancering van de Europese samenwerking rond bèta-techniek stimulering, de EU STEM Coalition, een impuls komen geven. Daar zal ook vanuit het partnerland 2016 van de Messe, de USA, input vanuit het hightech bedrijfsleven zijn en vanuit de beroepsgroep van de ingenieurs in Europa.

Onder de sprekers op de Wissenstag zijn naast de premier ook watergezant van Nederland en innovator in de USA, Henk Ovink, alsmede Koen Geurts, die vanuit het Keulse DLR de ESA-sonde Philae op de komeet 67/P liet landen en dr. Norbert Gaus, de topman van Siemens op het terrein van R&D en innovatie. De Hanzehogeschool, SURF en de Utrecht Data School geven daarbij eveneens input in de discussies over Big Data als grote aanjager van vernieuwingen in de wetenschap, industrie en publieke diensten.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK