Samen voor talent en innovatie

Nieuws | de redactie
21 april 2016 | Jet Bussemaker lanceert tijdens de Wissenstag op de Hannover Messe de nieuwe samenwerking van onderwijs, onderzoek, bedrijfsleven en overheden in Europa voor het stimuleren van bèta en techniek. “Nederland is een ontzettend sterk voorbeeld hier.”

De samenwerking van ScienceGuide, Platform Bèta Techniek en de STEM Education Coalition van de USA heeft op de Messe zo’n ‘dag van kennis’ van maandag 25 april mogelijk gemaakt. Maar er is nog meer tot stand gekomen. Een reeks Europese collega’s van die twee platforms heeft de handen ineengeslagen om samen te gaan werken en de partijen van de ‘triple helix’ bijeen te brengen en elkaars kennis, ervaring en best practices te delen.

Nederland als voorbeeld

Minister Bussemaker komt als voorzitter van de Europese onderwijsbewindslieden zelf naar Hannover en de Wissenstag. Daar lanceert zij met die Europese partners de EU STEM Coalition, die de nieuwe samenwerking organiseert. Op de jaarconferentie van het Techniekpact sprak zij hierover met ScienceGuide.

“Het Techniekpact is een groot succes in ons land en in de EU ziet men heel goed wat wij hier doen. Andere landen zijn bij ons komen kijken en hebben om inspiratie op te doen voor dingen als een eigen Techniekpact en projecten als JetNet. Daar is binnen Europa veel enthousiasme voor.”

“De aanpak bij ons past goed bij hoe we in Europa innovatie bevorderen bovendien. Je brengt partijen bij elkaar, maakt een concreet project en gezamenlijke afspraken en bouwt het vooral op vanuit de regio. Daar stelt men prioriteiten, dichtbij het profiel en de kansen van de partners die elkaar gevonden hebben. Wij hebben daar met de Centers of Expertise in het HBO al succes mee geboekt, dat is zo’n voorbeeld dat anderen inspireert.”

Europese ingenieurs doen mee

Op de Wissenstag komen vertegenwoordigers van de partners van de triple helix bijeen om met Bussemaker de lancering van hun coalitie luister bij te zetten op het wereldpodium van hightech. Zo komt de Europese beroepsvereniging van het ingenieursvak FEANI haar steun geven, maar ook het Europese bedrijfsleven en de Amerikaanse hightech sector, die in de USA zelf actief meewerkt in hun STEM Education Coalition.

Bussemaker ziet hier een bewijs in van de positie van ons land als voortrekker op dit terrein bèta-tech stimulering en de triple helix samenwerking. “Nederland is een ontzettend sterk voorbeeld hier. Dat merk ik steeds weer. Ons onderzoek trekt op samen met het onderwijs en de bedrijven en dat wil men in andere Europese landen ook veel meer en beter doen.”

Ook Eurocommissaris Tibor Navracsics zit op die lijn. Hij sprak zijn steun voor de nieuwe EU STEM Coalition al uit en nomet het werk dat daar verzzet gaat worden “a vital part” van de versterking van de kwaliteit van het onderwijs en de innovatie in Europa. 

Bussemaker verbreedt bovendien de invalshoek die met deze coalitie gekozen wordt. “Ik was onlangs bij de UMC’s op bezoek en daar onderstreept men dit ook. Zij zoeken in de zorg een zelfde soort samenwerking om de innovatie impulsen te geven. Het gaat niet alleen om de techniek op zichzelf, maar ook om de nieuwe ‘crossovers’ tussen zorg en techniek en met andere disciplines. De samenwerking in eigen land en nu in Europa kan ons hier nog veel meer leren en kansen geven.”

Talent wereldwijd aan het werk

Dat men in het partnerland van de Messe 2016, de USA, ook enthousiast is en direct al mee wil werken hieraan, juicht Bussemaker toe. “Ik zou zeggen: ‘welkom!’ Ook hier zie je dat ons land zich als voortrekker laat zien. Toen ik onlangs bij Stanford en UCLA op bezoek was, merkte ik dat nog eens heel sterk. We staan hoog aangeschreven en er zijn daar ook veel Nederlandse talenten.”

“Zelf heb ik aan Harvard gestudeerd en toen ik daar recent weer op bezoek was, heb ik een lunch georganiseerd met Nederlanders die er nu werken en studeren. Dan zie je hoeveel talent ons land wereldwijd ‘aan het werk zet’. Zo’n samenwerking met de USA STEM Education Coalition past helemaal bij hoe wij dingen aanpakken, vind ik.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK