Talent en disciplines bijeen

Nieuws | de redactie
12 april 2016 | Het begon bij een groep Groningse studenten van de Minor Ondernemerschap en Management in Zorg en Welzijn. Hun zoektocht naar mogelijkheden om in multidisciplinaire groepjes te werken aan onderzoeksprojecten bij maatschappelijke organisaties mondt uit in het platform Match Your Talent.

Match Your Talent brengt organisaties en studenten  bij elkaar rond maatschappelijke vraagstukken. “Het was een oefening in design thinking voor de studenten,” vertelt Katja Moesker. Zij nam als docent ondernemen en management van de Hanzehogeschool deel aan de totstandkoming van Match Your Talent. Het project sleepte begin dit jaar €10.000 in de wacht bij de SURFnet Innovation Challenge en kan daarmee echt werk gaan maken van de plannen.

Wat drijft studenten echt?

“In onze minor krijgen studenten voor de eerste keer te maken met multidisciplinair werken,” zegt Moesker. “Daarvoor hebben ze toch vooral met studenten uit dezelfde discipline gewerkt. Ze zien opeens hoe inspirerend het is om ook hele andere invalshoeken bij elkaar te laten komen. Waarom kun je dat niet al eerder doen, vroegen ze zich eigenlijk af.”

In een oefening werden de studenten uitgedaagd om tot een concrete toepassing van hun ideeën te komen en van daaruit is Match Your Talent vervolgens geboren. “De studenten hebben heel veel tijd gestoken in het uitwerken van het concept,” vertelt Moesker. “Ze moesten vooral checken of hun aannames over studenten wel klopten. Wat drijft studenten nou echt? Waar liggen hun behoeften.”

Ook vanuit de maatschappelijke organisaties binnen de pilot werd duidelijk dat Match Your Talent in een behoefte voorziet. Zij zijn gebaat bij slimme, jonge mensen die vanuit verschillende disciplines naar een vraagstuk kijken. Match Your Talent kan het platform zijn dat die partijen bij elkaar brengt, zo zien deze organisaties.

Minor of keuzevak

De grootste uitdaging zit hem volgens Moesker nu in het inpassen van de projecten in het onderwijs op de hogeschool. “Er is veel enthousiasme, maar je hebt er wel mee te maken dat iedere opleiding weer een andere planning en andere leeruitkomsten kent. Het is nog niet makkelijk om dit structureel een plek te geven. We zijn nu aan het kijken of we dit als minor of als keuzevak inpassen, of dat het een manier wordt waarop je je stage kunt doen.”

Op dit moment zijn de studenten hard bezig om de site klaar te krijgen en te testen. “We willen in komend studiejaar van start. We werken nu alleen nog met de zorg- en welzijnsopleidingen van de hogeschool, maar in principe moet dit opgeschaald kunnen worden,” vertelt de Hanze-docent.

Naast het geldbedrag dat Moesker en haar studenten kreeg van SURFnet, kunnen ze ook rekenen op de expertise die daar aanwezig is. “SURFnet organiseert bijeenkomsten voor de deelnemers aan de Innovation Challenge waarin we onze lessen kunnen delen. Ik denk dat veel projecten nu in de fase van verder ontwikkelen van het idee zitten en dus nu ook wel meer van de bij SURFnet aanwezige kennis gebruik gaan maken.”

Voor de komende periode heeft Match Your Talent ook veel aan de ICT van de Hanzehogeschool zelf. “Zij zorgen ervoor dat ons platform ingepast kan worden in de bestaande infrastructuur van de hogeschool.” Die stap moet er voor gaan zorgen dat er na een jaar ook veel breder gedacht kan worden. “Ik hoop dat we bij een aantal studierichtingen de kans krijgen om het platform te gebruiken. Bovendien gaan we ook kijken naar partijen die met iets soortgelijks aan de slag zijn. Ook andere organisaties zijn hier mee bezig, dus daar gaan we zeker mee in gesprek.”


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK