Twents talent naar de Messe

Nieuws | de redactie
21 april 2016 | Met de Wissenstag is ook een bijzonder Twents evenement verbonden op de Hannover Messe. Ruim 330 scholieren uit Twente gaan daar “een onvergetelijke inspiratiedag meemaken.” De UT en Saxion organiseren dit met partners in de regio om het enthousiasme voor tech-studies aan te wakkeren.

Pieter Boerman, directeur Pre-University of Twente, kijkt al erg uit naar wat daar gaat gebeuren. “Heel bijzonder is dat we voor de scholieren een meet and greet met minister Jet Bussemaker konden regelen. Zij gaat met de leerlingen in gesprek over studiekeuzes en het belang van technologie en innoveren voor de samenleving.”

Bussemaker gaat met de lancering van de EU STEM Coalition, die de Wissenstag afsluit, dus meteen door met de impulsen voor studiekeuze in de technische hoek. In het begin van de middag gaat zij het gesprek met de leerlingen aan. Later die middag verzorgen prof.dr.ing. Guus Rijnders (hoogleraar Anorganische Materiaalkunde UT en wetenschappelijk directeur MESA+), prof.dr. Erwin Hans (hoogleraar UT Operations Management in de Gezondheidszorg) en Cas Damen (dr.ir. professor NanoPhysicsInterface van Saxion Hogeschool) een interactieve wetenschapsquiz.

De krachtige Twentse coalitie op dit terrein is daarmee volop in beeld op deze ‘Olympiade van de high tech’. In 2014 sprak Spinozist en nano-icoon Dave Blank al in het ‘Glashaus’ van ScienceGuide en PBT op de Messe en in 2015 hield de Duitse hoogleraar Detlef Lohse een voordracht over zijn Twentse onderzoek en samenwerking met Indiase promovendi en collega’s.

James Bond in Duitsland

Wat gaan de Twentse leerlingen dit jaar ‘doen’ op de Messe? Zij gaan in kleine groepjes aan de slag met een opdracht die geïnspireerd is de werkwijze van James Bond. James Bond heeft Q om zijn missies te volbrengen en begrijpt dat de technologie ons kan vernietigen en bevrijden. De leerlingen gaan daarom in hun geest aan de slag en op zoek naar twee aansprekende innovaties. Zij moeten die gaan beschrijven en creëren van daaruit zelf een nieuw product door deze innovaties met elkaar te verbinden. De groep met de mooiste en of beste oplossing kan een mooie prijs in de wacht slepen.

Er is nog meer te beleven uit Twente op de Messe. Het Solar Team Twente van Saxion en de Universiteit Twente toont zijn ontwerp van de nieuwe zonnewagen (via Twente Branding) en robotonderzoeker Douwe Dresscher van de UT presenteert zijn inspectierobot voor dijken in het 3TU.HTS-gedeelte van het High Tech paviljoen. Minister Bussemaker gaat ook bij Dresscher en zijn innovaties langs.


«
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
ScienceGuide is bij wet verplicht je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies.
Lees hier over ons cookiebeleid en klik op OK om akkoord te gaan
OK